Candida lipolytica 변이주에 의한 구연산발효

Citric acid Fermentation by Mutant Strain of Candida lipolytica

  • 전효곤 (경상대학교 식품가공학과) ;
  • 성낙기 (경상대학교 식품가공학과) ;
  • 박석규 (경남대학교 식품공학과)
  • 발행 : 1985.09.01

초록

효모의 구연산 생산성을 향상시키기 위하여 구연산 생성이 향상된 변이균주를 분리.사용하여 비교적 높은 당농도에서의 구연산발효 및 균체 순환식 반연속배양에 의한 구연산발효 실험을 실시하였다. 친균주인 Candida lipolytica S-109를 NTG처리하여 친주균에 비하여 구연산생성능이 30%정도 향상되고 fumarate, malate, isocitrate 생성이 억제된 변이균주 J-24를 분리하였다. 친균주 S-109와 변이균주 J-24를 10% glucose 함유 배지에서 6일간 배양하여 각각 56g/l, 72g/l의 구연산을 생성하였다. 배양액내의 구연산축적량을 향상시키기 위한 비교적 높은 glucose농도는 16%였으며 85g/l의 구연산을 생성하여 53% 수율을 보였다. P/C비, urea 및 yeast extract 농도를 각각 0.8-1.0 $\times$ $10^{-3}$, 0.15%, 0.25%로 할 때 93g/l의 구연산을 축적하여 58% 수율로 향상되었다. 효율적인 생산기를 연장하고 생산물 저해를 억제하며 유도기를 단축하기 위하여 균체순환식 반연속배양을 실시한 결과 그 생산성이 0.79g/l.h로서 회분식의 053g/l.h에 비하여 1.5배 높았다.

In order to increase citric acid productivity. several attempts were made; isolation and characterization of the mutant strain produced citric acid in a high yield, citric acid fermentation in a medium containing relatively higher amount of glucose and citric acid production by the use of semicontinuous ceil recycle system. By the treatment of Candide lipolytica S-109 with NTG, a mutant J-24 was selected as the highest producer of citric acid among the strains formed larger CaCO$_3$ lytic zone. it produced 72g/1 citric acid in 10% glucose medium. Because mutant J-24 produced 85g/l citric acid and showed 53% yield in 16% glucose medium, several factors were adjusted to increase the yield in 16% glucose medium. 0.8-1.0$\times$10$^{-3}$ P/C ratio, 0.15% urea, 0.25% yeast extract were suitable at citric acid production in 16% glucose medium. Under this condition, J-24 strain produced 93g/l citric acid and showed 58% yield. Semicontinuous cell recycle system was used to protons the effective production phase, to minimize the product inhibition and to shorten the lag phase. The productivity of semicontinuous cell recycle system was 0.79g/l h while that of batch system was 0.53g/l.h

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