Journal of The Korean Society of Grassland and Forage Science (한국초지조사료학회지)
- Volume 5 Issue 2
- /
- Pages.111-115
- /
- 1985
- /
- 2287-5824(pISSN)
- /
- 2287-5832(eISSN)
Effects of Intake on Digestibilty of Grass Hay Harvested at Different Cutting Dates
예취시기를 달리한 건초의 섭취량이 소화율에 미치는 영향
Abstract
This experiment was conducted to investigate the effects of maturity and intake on digestibility of grass hay harvested at different dates. Hay was prepared from first-growth forage which cutting dates were: 4 June (vegetative, called early-cut) 30 June (heading, called late-cut). The grass hay fed to wethers at restricted and ad libitum levels of intake. The results obtained are summarized as follows: 1. As delay in cutting date, contents of crude protein and crude fat decreased, while fibre and lignin increased. 2. On ad libitum feeding of early-cut and late-cut hay, the DM intake were
본(本) 시험(試驗)은 예취시기(刈取時期)를 달리하여 조제(調製)된 건초(乾草)를 이용(利用)하여 예취시기(刈取時期)와 섭취량(攝取量)이 소화율(消化率)에 미치는 영향에 대하여 검토(檢討)하였다. 목초(牧草)는 6월(月) 4일(日)(영양생장기(榮養生長期))과 6월(月)30일(日)(출수기(出穗期))에 예취(刈取)된 1 번초(番草)로 건초(乾草)를 조제(調製)하였으며 이 건초(乾草)는 제한급여(制限給與)와 수준(水準)으로 급여(給與)하였다. 그 결과(結果)를 요약(要約)하면 다음과 같다 1. 예취시기(刈取時期)가 지연(遲延)됨에 따라 조단백질(粗蛋白質) 및 조지방함량(粗脂肪含量)은 감소(減少)하였고, 섬유질(纖維質) 및 lignin함량(含量)은 증가(增加)하였다. 2. 조기예취건초구(早期刈取乾草區)와 만기예취건초구(晩期刈取乾草區)의 건물섭취량(乾物攝取量)은 각각(各各)
Keywords