Studies on Silage Preparation of Vegetable By-products

농가부산물 ( 채소잎 ) Silage 조제시험

  • Published : 1983.09.30

Abstract

This experiment was carried out to show how to make the silage of raddish and Chinese cabbage leaves remained after pickling vegetable in autumn. The moisture of raw materials was controlled by the rice straw and barley bran. The results obtaind were as follows; 1. the silage composed of vegetable leaves 70%, rice straw 20% and barley bran 10% showed the best quality and desirable acid content. 2. Adding barley bran increased the crude protein, crude fat, and crude fiber in the silage. 3. 10% of barley bran made the silage more palatable and also have a good colour.

가을 김장철에 일시적으로 생산되는 채소잎으로 품질이 좋은 양질 Silage를 생산하기 위하여 본 시험을 실시 하였으며 시험구를 6개구로 설치하여 시험한 결과를 요약하면 1. 채소잎70%, 볏짚20,% 맥강10% 혼합구가 Silage질이 가장 좋았고 유기산 생성량도 많고 낙산 함량은 없었으며 타구에 비하여 가장 우수하였다. 2. 맥강을 첨가한구는 첨가치 않은 구에 비하여 기호성이 좋았고 조단백질 함량도 높았다. 3. 유기산 조성에의한 Silage품질은 총 산함량에 비하여 낙산 생성이 최하 $0{\sim}120%$ 정도로 나타냈고 반면 양질의 Silage 조제에 필요한 유기산 함량은 $53{\sim}90%$로 양호하였고 PH는 기대 한바 보다 높았다. 4. 외관상으로 볼 때 색깔, 냄새, 촉감 등이 양호한 편이고 기호성도 좋았다. 결론적으로 채소잎은 훌륭한 Silage의 재료이다.

Keywords