Effect of Ethanol Concentration on the Rates of Cell Growth and Ethanol Production in Zymomonas mobilis

발효 Ethanol농도가 Zumomonas mobilis의 균체성장과 Ethanol 생성속도에 미치는 영향

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  • Rogers, P.L.
  • 권석흠 (서울대학교 자연과학대학 미생물학과) ;
  • 이계준 (서울대학교 자연과학대학 미생물학과) ;
  • Published : 1985.06.01

Abstract

The effects of ethanol on the specific rates of growth and ethanol production were found to be threshold and linear inhibition. The degree of inhibition was more apparent on the specific growth rate while ethanol production was continued even the growth was ceased. The nature of uncoupling between the growth (anabolism) and ethanol production (catabolism) was clearly observed under high concentration of ethanol. The uncoupling indicated that ethanol concentration plays a great role in maintenance energy coefficient.

발효액중에 생성된 에탄올의 농도가 균의 성장 및 에탄올 앵성속도에 미치는 영향을 연속발효법으로 연구하였다. 그 결과 생성된 에탄올의 농도 $20g^{-1}$에부터 균의 비성장속도가 급속히 저하되나 에탄올의 생성속도는 에탄올 농도가 $60g^{-1}$ 이상이 되어야 저해되는 것을 알았다. 이러한 현상은 Zymomas mobilis 균에서 특이하게 보고되었던 균성장(Anabolism)과 당대사(catabolism)사이에의 연결에 분리가 일어나는 소위 uncoupling현상이 에탄올 농도에 크게 영향을 받는 것으로 판단되었다.

Keywords