Cell Biological Studies of the Effect of Aromatic Amino Acids on Early Development of Chick Embryo

방향족 아미노산이 초기계배에 미치는 영향에 관한 세포생물학적 연구

  • 최임순 (연세대학교 이과대학 생물학과) ;
  • 주충노 (연세대학교 이과대학 생화학과) ;
  • 최춘근 (연세대학교 이과대학 생물학과) ;
  • 김재원 (연세대학교 이과대학 생화학과)
  • Published : 1985.10.01

Abstract

The effect of aromatic amino acids such as phenylalaine, tryptophan and tyrosine on somitogenesis at the early stage of chick embryo has been investigated morphologically using light and electron microscopy. Micrographs of aromatic amino acid injected chick embryo showed that an incomplete somite segmentation occurred and some decremental effect on the nervous system were observed. Somites were poorly developed and their size were variable. Electron micrograph of somatic cells from aromatic amino acid injected chick embryo showed that chromatins were coagulated, some of mitochondria were damaged, and nucleus were transformed considerably in some cases. The protein and nucleic acid levels and some enzyme activities of 15-day chick embryo which received the injection of 1mg of aromatic amino acid in 0.05 ml of saline 24 hours after the incubation were analyzed. Protein, DNA and RNA levels of the test group were not lowered significantly but the activities of enzymes for basic metabolism, such as lactate dehydrogenase, succinate dehydrogenase, malate dehydrogenase and glucose 6-phosphate dehydrogenase were considerably lowered as compared with those of control. From the present expeerimental results, it was tentatively suggested that the administration of amino acid might slow down the yolk granule degradation probably by feed back mechanism resulting in the disturbance of amino acid balance in the cell, which might give rise to impair normal metabolic pattern leading to abnormal somitogenesis to chick embryo at very early stage of development.

Phenyalanine, tryptophan, tyrosine 과 같은 방향족 아미노산을 계배 초기에 투여하였을 때 somite 형성에 미치는 영향을 광학 및 전자현미경을 사용하여 형태적으로 추구한 결과 아미노산을 투여한 계배에서는 불완전한 체절 분절 현상이 일어나고 신경계에도 감쇠 영향을 미치며 somite의 발생이 불완전하고 그 크기도 다양하였다. 또한 체절 세포는 chromatin이 응축되고 미토콘드리아의 일부는 파괴되었고 핵이 변형된 경우도 있었다. 부란 24시간 후 아미노산을 투여하고 15일간 부란한 계배의 경우 단백질이나 핵산은 대조군에 비해 크게 저하되지는 않았으나 lactate dehydrogenase, succinate dehydrogenase, malate dehydrogenase 및 glucose 6-phosphate dehydrogenase와 같은 기초대사에 중요한 구실을 하는 효소활성은 크게 저하되었다. 이와 같은 실험결과로부터 초기계배에 아미노산을 투여하면 아마도 yolk granule의 분해가 지연되며 결과적으로 세포내의 아미노산 균형이 파괴되어 정상 대사가 이루어지지 못하여 비정상적인 체절형성의 현상이 나타나게 되는 것으로 생각된다.

Keywords