Changes of Acid-phosphatase in Fuji Apples during Sub-atmospheric Storage

Fujj 사과의 감압저장중(減壓貯藏中) Acid-phosphatase의 변화(變化)

  • Bae, Chun Ho (Dept. of Food Science and Technology, Coll. of Agric., Kyungpook Natl. Univ.) ;
  • Sohn, Tae Hwa (Dept. of Food Science and Technology, Coll. of Agric., Kyungpook Natl. Univ.)
  • 배천호 (경북대학교 농과대학 식품가공학과) ;
  • 손태화 (경북대학교 농과대학 식품가공학과)
  • Published : 1985.04.30

Abstract

The change of acid-phosphatase in Fuji apples Was investigated in terms of storage temperature and pressure. The firmness, sugar contents, acidity and activity of acid-phosphatase with electrophoretic pattern were studied during storage. The firmness, sugar contents and acidity were decreased during storage. Ratio of decrease was greater at normal temperature than low temperature and normal atmosphere than sub-atmosphere. Acid phosphatase activity of apples was mainly existed cell wall fraction and increased with climacteric rise and decreased later. The activity was higher at normal temperature than low temperature and at atmosphere than sub-atmosphere. The optimal temperature and pH were $45^{\circ}C$ and pH 5.6, respectively. In stability of heat and pH, enzyme solution was stabilized to $30^{\circ}C$ and pH 5-8. Electrophoretic pattern of enzyme solution extracted from sub-atmospheric pressure with low temperature and normal atmospheric pressure with normal temperature yielded two activity bands during storage.

Fuji의 감압저장중(減壓貯藏中) 품질변화(品質變化)에 미치는 영향을 효소적(酵素的)인 면(面)에서 관찰하고자 preclimacteric 단계에서 수확하여 상온(常溫)($15^{\circ}C$) 및 저온(低溫)($2^{\circ}C$), 감압(減壓)(380mmHg) 및 상압(常壓)(760mmHg)에서 저장(貯藏)하여 경도(硬度), 산(酸), 당(糖) 그리고 효소활성(酵素活性)의 변화 및 전기영동형(電氣泳動型)의 변화를 관찰하였다. Fuji 사과의 Acid-phosphatase는 cell wall fraction에 주로 존재하며 climacteric maximum에서 최고의 활성(活性)을 보였으며 이후로 감소하는 경향이었으며 상온상압구(常溫常壓區)에서 변화의 폭이 가장 크고 활성(活性)이 높았으며 그 다음 상온감압구(常溫減壓區), 저온상압구(低溫常壓區), 저온감압구(低溫減壓區)의 순(順)이었다. 효소(酵素)의 최적(最適) pH는 5.5, 최적온도(最適溫度)는 $45^{\circ}C$였다. 열(熱)과 pH의 안정성(安定性)을 조사한 결과 $30^{\circ}C$까지는 안정하였으며 pH 5~8사이에 안정하였다. 무기감(無機監) 영향에서는 Fe, Hg에 의해서 크게 저해(沮害)되었다. 저장중 상온상압구(常溫常壓區)와 저온감압구(低溫減壓區)에서 저장기간별로 추출해낸 효소액(酵素液)을 전기영동(電氣泳動)시킨 결과 전기간(全期間)에 걸쳐서 약간의 변화를 나타내었다.

Keywords