Aspergillus Oryzae를 이용(利用)한 밀기울단백질(蛋白質)의 질적(質的) 향상(向上)에 관(關)한 연구(硏究)

A Study on Improving Protein Quality of Wheat Bran by Fermentation with Aspergillus Oryzae

  • 계승희 (숙명여자대학교 가정대학 식품영양학과) ;
  • 김상순 (숙명여자대학교 가정대학 식품영양학과) ;
  • 지규만 (고려대학교 농과대학 축산학과)
  • Kye, Seung-Hee (Department of Food & Nutrition, Sookmyung Woman's University) ;
  • Kim, Sang-Soon (Department of Food & Nutrition, Sookmyung Woman's University) ;
  • Chee, Kew-Mahn (Department of Animal Science, Korea University)
  • 발행 : 1985.09.30

초록

사료(飼料) 단백질(蛋白質)의 질(質)을 향상시키기 위해 미생물(微生物)을 배양(培養)하여 제조한 발효사료(醱酵飼料)의 질적(質的)인 개선효과를 알아보고자 밀기울에 Aspergillus oryzae를 배양(培養)한 발효(醱酵)밀기울을 제조하여 그 화학적(化學的) 조성(組成)과 동시에 쥐 사료(飼料)에 첨가한 후 사육하여 성장률(成長率)과 사료효율을 측정하였으며, NPU, PER 및 NPR과 같은 단백질(蛋白質)의 생물학적(生物學的) 이용성(利用成)을 조사하여 다음과 같은 결과(結果)를 얻었다. 1) 발효(醱酵)밀기울의 제조과정 중에 밀기울건물(乾物)의 절대량이 15% 감소되었다. 2) 발효(醱酵)밀기울의 일반성분(一般成分)은 원료인 밀기울에 비해 조(粗)단백질, 조(粗)섬유, 조(粗)회분 및 조(粗)지방은 증가하였고 가용성무실소물(可溶性無室素物)은 감소하였으며 amino-nitrogen과 riboflavin의 함량은 각각 3.6배와 12배씩 현저히 증가되었다. 아미노산 함량은 발효(醱酵)밀기울에서 18.6% 증가 하였다. 3) 쥐의 사료(飼料) 섭취량(攝取量)과 체중(體重) 증가량(增加量)에서는 각 군간에 별다른 차이가 나타나지 않았으며, 사료효율은 모든 FWB군이 50% WB군보다 좋았으나 통계적 유의성(有意性)은 없었다. 4) 대체적으로 모든 FWB군은 50% WB군보다 PER, NPR 및 NPU수치가 높은 경향(傾向)이었는데 그 중(中) 50% FWB군의 NPU 수치는 100% Casein 군과는 거의 유사하고 50% WB군에 비해서는 유의(有意)하게 더 높았다(P< 0.05).

The purpose of this study was to investigate changes in nutritive quality of fermented wheat bran prepared by culturing with a microorganism, Aspergillus oryzae, in an attempt to improve the quality of protein in feedstuff. After incubation of wheat bran with Aspergillus oryzae, the contents of chemical composition, including amino acids, riboflavin and amino-nitrogen were increased, but the level of nitrogen free extract was reduced. The effects of supplementation of fermented wheat bran on the rat diets were evaluated by measuring growth rate, feed efficiency and biological values, such as NPU, PER and NPR. Sixty four male Sprague Dawley rats of 5-6 weeks of age were adopted for the feeding trial for 10 days period, and levels of dietary protein were set at 10%. The %contribution of protein from casein, wheat bran and fermented wheat bran for the other dietary treatments were, in the order, 50-50-0%, 50-30-20%, 50-20-30% and 50-0-50%, respectively. In the result of this study, no significant difference were observed in the amount of feed intake body weight gain and feed efficiency. On the whole, the values of NPU, PER and NPR of all the fermented wheat bran groups appeared to be higher than those of the group whose half of the protein was from wheat bran.

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