Lipid Composition of Improved Rape Seed on the Content of Erucic acid

에루신산에 대(對)한 개량(改良) 유채종자(油菜種子)의 지질구성(脂質構成) 성분(成分)

  • Published : 1985.12.30

Abstract

In order to analyze the lipid composition ana chemical characteristics of rapeseed oil in relation to content of erucic acid, three recommendable cultivars(MOK-PO 70, MOK-PO DANGYO 12 and 14) seeds were used. The composition of lipid was confirmed by column chromatography and TLC, and the composition of fatty acid in total and neutral lipid was determined by GLC, and the results were as follows. 1. The crude fat was 44.0% to 45.3% in all cultivars. 2. The iodine value, saponification value, acid value and nonsaponifiable content were 100 to 101, 176 to 184, 0.7 to 0.9 and 1.0 to 1.2, respectively, with no remarkable difference among three cultivars. 3. The content of neutral lipid was 95.3% to 96.3% of total lipid, and others were compound lipids. 4. The content to triglyceride was 92. 1% to 92.5% of total lipid. Diglyceride and sterol ester were contained 1.1% and 1.2%, respectively. There was a small quantity of free fatty acid and free sterol and monoglyceride was little. 5. The erucic acid was the highest (26.4%), in MOK-PO DANGYO 12 among the composition of fatty acid, while those of MOK-PO 70 and MOK-PO DANGYO 14 were so small as 1.0% and 3.9%. The content of erucic acid was decreased with the increase of oleic acid, the content of oleic acid in MOK-PO DANGYO 12 was 30%, 63% in MOK-PO 70 and, 60% in MOK-PO DANGYO 14. The content of linoleic acid and linolenic acid showed no remarkable difference but that of eicosenoic acid was 11.7% in MOK-PO DANGYO 12 as the highest. The ratio of the fatty acid content in eluted neutral lipid and the total oil showed no remarkable differences.

Erucic acid 함량(含量)에 따른 유채종자(油菜種子)의 품종간(品種間)의 각종(各種) 화학적(化學的) 특성(特性) 및 지질구성(脂質構成) 성분(成分)을 알아보기 위하여 목포 70, 목포단교 12 및 14등(等)의 개량종자(改良種子)로써 chloroform-methanol(2 :1, v/v)로 조지질(粗脂質)을 추출(抽出)한후 column chromatography와 TLC에서 지질조성(脂質組成)을 GLC에 의해 총지질(總脂質) 및 중성지질(中性脂質)에서 지방산(脂肪酸)의 조성(組成)을 비교(比較) 분석(分析)한 결과(結果)를 요약(要約)하면 다음과 같다. 1.유채종자중(油菜種子中)의 조지방함량(粗脂肪含量)은 $44.0%{\sim}45.3%$였다. 2. 유채유(油菜油)의 요오드가(價)는 $100.3{\sim}101.3$, 참화가는 $176.0{\sim}184.0$, 그리고 산가(酸價)는 $0.7{\sim}0.9$이었으며, 품종간(品種間) 차이(差異)는 별로 없었다. 3. 유채유(油菜油)의 지질(脂質)은 중성지질(中性脂質)이 $95.3%{\sim}96.3%$인 반면에 복합지질(複合脂質)은 $3.7%{\sim}4.7%$에 불과하였다. 4. 유채유(油菜油)의 총지방질중(總脂肪質中) 중성지질중(中性胎質中)에는 triglyceride가 $92.1%{\sim}92.5%$로 가장 많았고 diglyceride와 sterol esters이 각각(各各) $1.1%{\sim}1.2%$$1.0%{\sim}1.1%$로 그 다음이었고 free fatty acid와 free sterol은 약간씩 함유(含有)되어 있으며 monoglyceride는 거의 함유(含有)되어 있지 않았다. 5. 유채유(油菜油)의 전체지방산(全體脂肪酸) 조성중(組成中) erucic acid는 목포단교 12가 26.4%로 높은 함량(含量)을 보였으며 목포 70은 1.0% 그리고 목포단교 14는 3.9%로 매우 낮았으며 한편oleic acid 함량(含量)이 증가(增加) 함에 따라 erucic acid 함량(含量)이 감소(減少)하였다. 즉 목포단교 12는 oleic acid가 30%에 비(比)하여 목포 70은 63.1% 그리고 목포단교 14는 59.5%로서 2배(倍) 이상(以上)이었으며 linoleic acid 및 linolenic acid는 큰 차이(差異)는 없으나 erucic acid를 다량함유(多量含有)하고 있는 목포단교 12는 다른 두 품종(品種)에 비(比)하여 장쇄지방산에 속하는 eicoseuoic acid가 11.7%로 많이 함유(含有)되어 있었다. 그리고 3품종(品種) 모두 중성지질(中性脂質) 획분(劃分)의 지질(脂質)은 전체지방산(全體脂肪酸) 조성(組成)의 비(比)와 별다른 차이(差異)를 나타내지 않았다.

Keywords