Changes in Free Amino Acids of Ark Shell, Anadara broughtonii, during Sun-drying

피조개의 일건(日乾)중 유리아미노산의 변화(變化)

  • Kim, Hong-Jin (Department of Food and Nutrition, Dong-A University) ;
  • Moon, Sook-Im (Department of Food and Nutrition, Dong-Ju Women's Junior College) ;
  • Joh, Yong-Goe (Department of Food and Nutrition, Dong-A University)
  • 김홍진 (동아대학교 식품영양학과) ;
  • 문숙임 (동주여자전문대학 식품영양과) ;
  • 조용계 (동아대학교 식품영양학과)
  • Published : 1985.11.21

Abstract

This study was attempted to check the change of free amino acids in the extractives from ark shell, Anadara broughtonii, during sun-drying. The content of moisture, crude protein and crude lipids of ark shell flesh were 84.7%, 9.6% and 0.8%, respectively. The amounts of extractive-nitrogen from ark shell flesh during sun-drying were 21.18 mg/g in the raw sample, and decreased to 16.25 mg/g after one day sun-drying, and then gradually increased to 31.9 mg/g at the 20th day. The amounts of free amino acid-nitrogen from ark shell flesh during sun-drying were 16.10 mg/g in the raw sample, and decreased to 11.5 mg/g after one day sun-drying and then gradually increased to 17.61 mg/g at the 20th day. In free amino acid composition of raw sample, the most abundent amino acids were glutamic acid (14.1%), histidine (13.8%), arginine(13.7%) and proline (12.1%) in order and taurine was also detected in trace amounts. The amounts of total free amino acids in the extractive from ark shell flesh during sun-drying were 2041.2mg% in the raw sample, and decreased to 1784.0 mg% after one day sun-drying, and then gradually increased to 5277.0 mg% at the 20th day. During sun-drying of ark shell flesh, leucine, isoleucine, valine showed up a increasing tendency, while the amounts of aspartic acid, proline and taurine were decreased.

피조개의 일건(日乾)중 유리아미노산의 변화(變化)를 알기위해 생시료(生試料) 및 1일(日), 3일(日), 6일(日), 11일(日), 20일간(日間)씩 통풍이 잘되는 옥외에서 일건(日乾)한 시료(試料)의 일반성분(一般成分), 엑스분질소(室素) 및 유리아미노태질소(態室素)의 변화(變化), 유리아미노산 조성(組成) 및 변화(變化)를 실험(實驗)한 결과(結果)는 다음과 같다. 1. 피조개의 일반성분(一般成分)중 수분함량(水分含量)은 84.7%, 조단백질함량(粗蛋白質含量)은 9.6%, 조지질함량(粗脂質含量)은 0.8%였다. 2. 일건(日乾)중 엑스분질소(室素)의 변화(變化)는 생시료(生試料)의 경우 21.18 mg/g이었으나 1일건조(日乾燥) 후 16.25 mg/g으로 감소(減少)하였다가 그 이후 계속 증가(增加)하여 20일(日) 건조(乾燥) 후에는 31.97 mg/g 이었다. 3. 일건(日乾)중 유리아미노태실소(態室素)의 변화(變化)는 생시료(生試料)의 경우 16.10 mg/g이었으나, 1일(日) 건조(乾燥) 후 11.51 mg/g으로 감소(減少)하였다가 그 이후 차츰 증가(增加)하여 20일(日) 건조(乾燥) 후는 17.61 mg/g 이었다. 4. 생시료(生試料)중 함량(含量)이 특히 많은 아미노산은 glutamic acid, histidine, arginine, proline으로 이들 4종(種)의 아미노산이 全유리아미노산의 53.7%를 차지하였고 그 다음이 glycine, alanine, tryptophan, aspartic acid, lysine, cysteine, serine, threonine, threonine, valine, leucine, tyrosine의 순(順)이었으며 isoleucine, taurine, methionine, phenylalanine은 함량(含量)이 적었다. 5. 일건(日乾)중 총유리아미노산의 변화(變化)는 생시료(生試料)의 경우 2,041.2 mg%였으나 1일(日) 건조(乾燥) 후는 1,784.0 mg%로 감소(減少)하다가 그 이후 계속 증가(增加)하여 20일(日) 건조(乾燥) 후는 5,277.0 mg%였다. 6. 일건(日乾)중 leucine, isoleucine, valine은 대체로 증가(增加)하는 경향(傾向)을 나타내었으나 aspartic acid, proline, taurine은 대체로 감소(減少)하는 경향(傾向)을 나타내었다.

Keywords