초록
고속액체 크로마토 그라피에 CN컬럼과 분리용매로 핵산-테트라 하이드로퓨란-아이소프로필알콜-물을 사용하고 형광 검출기의 검출관에 리클로솔브로 채워 아플라톡신 $B_1$, $B_2$, $G_1$, $G_2$를 분리 정량하었다. 이 조건에서 아플라톡신 $B_1$의 최저 검출한계는 0.2ng이었다. 대량생산 대두발효 식품과 메주에서 아플라톡신함량을 조시하였고, 대두 발효식품에서 사용되는 균주의 아폴라톡신 생성능을 알아보았다. TLC에서는 아플라톡신 유사물질이 검출되었지만 HPLC에서 아플라톡신이 아닌 것으로 나타났다. 시험한 균주의 아폴라톡신의 생성능은 없었다.
Aflatoxin $B_1$, $B_2$, $G_1$, and $G_2$were quantitatively detected by the high pressure liquid chromatography on a Micropak-CN column, with Hexane-THF-IPA-water, using a Lichrosorbpacked flowceil in the fluorometric detector. Under those conditions, the minimum detectable amount of aflatoxin $B_1$ was 0.2 ng. HPLC was used in determining amount of aflatoxins in the commercially manufactured soybean food and home-made Meju. Aflatoxin producing abilities of strains used in the industrially fermented soybean food were also studied with the HPLC technique. Although aflatoxin-like substances were detected in a few samples on TLC, they were not identified with the HPLC retention times of standard aflatoxins. The commercial fungal strains used in Korea had no aflatoxin producing abilities.