Detection of Aflatoxins in Soybean Food by HPLC

고속액체 크로마토 그라피에 의한 대두식품중 아플라톡신의 검출

  • Kim, Young-Kook (Toxicology Research Center, Korea Research Institute of Chemical Technology) ;
  • Roh, Jung-Koo (Toxicology Research Center, Korea Research Institute of Chemical Technology)
  • 김영국 (한국화학연구소 안전성연구센터) ;
  • 노정구 (한국화학연구소 안전성연구센터)
  • Published : 1985.08.01

Abstract

Aflatoxin $B_1$, $B_2$, $G_1$, and $G_2$were quantitatively detected by the high pressure liquid chromatography on a Micropak-CN column, with Hexane-THF-IPA-water, using a Lichrosorbpacked flowceil in the fluorometric detector. Under those conditions, the minimum detectable amount of aflatoxin $B_1$ was 0.2 ng. HPLC was used in determining amount of aflatoxins in the commercially manufactured soybean food and home-made Meju. Aflatoxin producing abilities of strains used in the industrially fermented soybean food were also studied with the HPLC technique. Although aflatoxin-like substances were detected in a few samples on TLC, they were not identified with the HPLC retention times of standard aflatoxins. The commercial fungal strains used in Korea had no aflatoxin producing abilities.

고속액체 크로마토 그라피에 CN컬럼과 분리용매로 핵산-테트라 하이드로퓨란-아이소프로필알콜-물을 사용하고 형광 검출기의 검출관에 리클로솔브로 채워 아플라톡신 $B_1$, $B_2$, $G_1$, $G_2$를 분리 정량하었다. 이 조건에서 아플라톡신 $B_1$의 최저 검출한계는 0.2ng이었다. 대량생산 대두발효 식품과 메주에서 아플라톡신함량을 조시하였고, 대두 발효식품에서 사용되는 균주의 아폴라톡신 생성능을 알아보았다. TLC에서는 아플라톡신 유사물질이 검출되었지만 HPLC에서 아플라톡신이 아닌 것으로 나타났다. 시험한 균주의 아폴라톡신의 생성능은 없었다.

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