Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 17 Issue 3
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- Pages.175-179
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- 1985
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- 0367-6293(pISSN)
Comparison of Physicochemical Characteristics of Alkali Refined and Esterified Rice Bran Oils
알칼리 정제(精製)와 에스테르화에 의한 미강유의 이화학적(理化學的) 특성(特性)의 비교(比較)
- Kim, Hyun-Ku (Food Research Institute AFDC) ;
- Shin, Dong-Hwa (Food Research Institute AFDC) ;
- Shin, Hyo-Sun (Department of Food Technology, Dongguk University)
- Published : 1985.06.01
Abstract
The alkali refined rice bran oil (ARBO) and the esterified rice bran oil (ERBO) with glycerol were analyzed for their physicochemical charateristics and the compositions. Specific gravity, refractive index and yellowness of ERBO was higher than ARBO but smoking point was 60-
알칼리 처리와 글리세린으로 에스테르화 반응을 시킨 탈산공정에 의하여 정제한 각 미강유의 이화학적 항수 및 지방질 조성을 비교하였다. 비중 및 굴절율은 글리세린처리미강유가 알칼리정제미강유보다 높았고, 색도는 글리세린처리미강유가 알칼리정제미강유보다 훨씬 진한 황색도를 나타내었으며, 발연점은 알칼리정제미강유가 글리세린처리미강유보다 60
Keywords