Rheological Studies on Barley Starch-Water Systems

보리전분 수용액계의 리올로지적 연구

  • Lee, Shin-Young (Department of fermentation Engineering, Kangweon National University) ;
  • Choi, Jun-Bok (Department of fermentation Engineering, Kangweon National University) ;
  • Chun, Byong-Ik (Department of fermentation Engineering, Kangweon National University)
  • Published : 1985.06.01

Abstract

The rheological studies on dilute and concentrate solutions of naked and covered barley starches were carried out with various viscosimeters. The rheology of dilute solutions (0.05-0.3%) were characterized by intrinsic viscosity and related parameter according to Huggins equation. Also, the rheology of the solutions of higher concentrations (1-5%) were characterized by time dependent characteristics and pseudoplastic behaviors. The values of consistency index according to the power equation were exponen tially dependent upon concentration and temperature. The results showed that the rheological properties could differ greatly due to difference in varieties. The naked barley starch exhibited higher intrinsic viscosity, more thixotropic behavior and more dependence of consistency index on concentration and temperature than the covered barley starch.

쌀보리와 겉보리전분의 희석 및 농후호화용액에 대한 리올로지적 성질을 여러 점도계를 사용하여 연구하였다. 희석전분액(0.05${\sim}$0.3%)의 점도특성은 Huggins식에 따르는 고유점도 및 해수에 의하여 설명할 수 있었으며, 농후전분용액(1${\sim}$5%)의 리올로지적 거동은 농도의 증가에 따라 시간의존성과 의가소성의 성질이 현저히 강해지는 특징을 나타내었다. 지수법칙을 적용하여 구한 점조도지수 값은 지수함수식에 따르는 농도 및 은도의존성을 나타내었다. 한편 이들 결과는 리올로지적 성질이 품종차이에 따라 크게 달라지는 경향을 보였다. 쌀보리전분은 겉보리전분보다 더 큰 고유점도값을 나타내었으며, 틱소트로픽성질이 더 강한 것으로 나타난다. 아울러 점조도지수 값의 농도 및 온도의존성도 더 높은 경향이었다. 그러나 보리전분은 다른 전분에 비하여 비교적 낮은 농도의존성과 높은 온도의존성을 갖는 특징을 보였다.

Keywords