Studies on the Varietal Resistance and Effects of Nutrients for Fungal Growth of Pepper Anthracnose Disease Caused by Colletotrichum dematium f. sp. capsicum

고추 탄달병(炭疸病)에 대한 품종(品種) 저항성(抵抗性) 및 병원균(病原菌) 생장(生長)에 미치는 영양원(營養源)의 효과(效果)

  • Chang, Sun-Hwa (Department of Agricultural Biology, College of Agriculture Chungbuk National University) ;
  • Chung, Bong-Koo (Department of Agricultural Biology, College of Agriculture Chungbuk National University)
  • 장순화 (충북대학교 농과대학 농생물학과) ;
  • 정봉구 (충북대학교 농과대학 농생물학과)
  • Published : 1985.12.30

Abstract

Studies on the varietal resistance and effects of nutrients for fungal growth were carried out in order to obtain basic materials for breeding resistant variety and control measures of the red pepper anthracnose disease caused by Colletotrichum dematium f. sp. capsicum. Four cultivars such as Kumchang No. 2, Bulamhouse, Pakistan, Hongilpum were resistant among twenty-one pepper cultivars, and five cultivars including Taiwan pepper were moderate. The remaining twelve cultivars including H-038 and Saegochu were susceptible. These susceptible cultivars were mostly belonged to sweet taste cultivars. Glucose was known the best source for fungal growth, and near 3 percent of carbon concentration was the best for mycelial growth of the fungus. Conidial sporulation was rather decreased by adding high concentrations of C-source, whereas fungal dry weight was a positive tendency in proportion to increasing carbon concentrations. N-sources and vitamins were not remarkable as that for carbon, and rather a decreasing trend for mycelial growth by adding N-source. Especially, the lowest of mycelial growth was in the case of Czapek-Dox plus ammonium sulfate. The medium plus vitamins either niacin or thiamine was slightly increased to mycelial growth.

고추 탄저병(炭疽病)(Colletorichum dematium f. sp. capsicum)에 대한 본(本) 병(病)의 저항성(抵抗性) 품종(品種) 육성(育成)과 방제법(防除法) 수립(樹立)에 필요(必要)한 기초자료(基礎資料)를 얻고저 분리균(分離菌)의 생장(生長)에 미치는 영양원(營養源)의 효과(效果)에 관한 시험(試驗)을 수행(遂行)하여 얻어진 결과(結果)는 다음과 같다. 1. 공시(供試)한 21품종중(品種中) Kumchang No.2, Bulamhouse, Pakistan, Hongilpum 등의 품종(品種)은 공시균(供試菌)에 대해 저항성(抵抗性)을 나타내었고 Taiwan pepper등 5개(個) 품종(品種)은 중(中) 간성(間性)으로, H-038, Haneulcho 등 12개(個) 품종(品種)은 이병성(罹病性) 품종(品種)으로 판정(判定)되었는데 이병성(罹病性) 품종(品種)은 대체(大體)로 감미종(甘味種) 이었다. 2. 공시균(供試菌)의 생장(生長)에 미치는 탄소원(炭素源)의 효과(效果)는 과당(果糖)에서 균사생장(菌絲生長)이 가장 왕성(旺盛)하였고 농도별(濃度別)로는 공시(供試) C-원(源) 모두 3% 전후(前後)에서 가장 왕성(旺盛)하였다. 3. 포자형성(胞子形成)은 공시(供試) C-원(源) 모두 농도(濃度)가 높아질수록 오히려 감소(減少)하였고 건물중(乾物重)은 농도(濃度)가 높아질수록 증가(增加)하는 경향(傾向)이었다. 4. N-원(源)과 vitamin의 효과(效果)는 현저(顯著)하지 않았으며 실소원(室素源) 첨가배지(添加培地)는 균사생장(菌絲生長)이 저하(低下)되는 경향(傾向)이었는데 ammonium sulfate첨가배지(添加培地)에서 가장 저조(低調)하였다. vitamin중(中)에서는 niacin과 thiamine첨가배지(添加培地)에서 근소(僅少)한 증가(增加)를 나타내었다.

Keywords