The Korean Journal of Physiology
- Volume 19 Issue 2
- /
- Pages.161-171
- /
- 1985
- /
- 0300-4015(pISSN)
Plasma Secretin Concentrations in Fasting and Postprandial States of Normal Korean Subjects
정상 한국 성인의 공복시 및 식후 혈장 Secretin 농도
- Sim, Yeo-Rim (Department of Physiology, Catholic Medical College) ;
- Jo, Yang-Hyeok (Department of Physiology, Catholic Medical College) ;
- Sim, Sang-Soo (Department of Physiology, Catholic Medical College) ;
- Nam, Sang-Chae (Department of Physiology, Catholic Medical College) ;
- Kim, Myung-Suk (Department of Physiology, Catholic Medical College)
- 심여림 (가톨릭대학 의학부 생리학교실) ;
- 조양혁 (가톨릭대학 의학부 생리학교실) ;
- 심상수 (가톨릭대학 의학부 생리학교실) ;
- 남상채 (가톨릭대학 의학부 생리학교실) ;
- 김명석 (가톨릭대학 의학부 생리학교실)
- Published : 1985.12.30
Abstract
This study was conducted to investigate fasting plasma secretin and postprandial secretin concentrations after ingestion of a protein meal or a sucrose solution in 20 healthy Korean subjects. In 12 subjects, ingestion of a protein meal, hamburger resulted in a significant and sustained increase in the mean plasma secretin concentrations, from mean fasting levels of less than 10 pg/ml to
한국의 정상 성인 20 명에서 공복시 및 음식물 섭취후의 철장 secretin농도를 방사면역 측정법(radioimmunoassay)으로 다음과 같이 측정하였다. 20명중 12명은 단백질 음식물인 햄버거와 쌀밥을 일주일 간격으로 섭취하였다. 햄버거 섭취 추 평균 혈장 secretin농도
Keywords