Plasma Secretin Concentrations in Fasting and Postprandial States of Normal Korean Subjects

정상 한국 성인의 공복시 및 식후 혈장 Secretin 농도

  • Sim, Yeo-Rim (Department of Physiology, Catholic Medical College) ;
  • Jo, Yang-Hyeok (Department of Physiology, Catholic Medical College) ;
  • Sim, Sang-Soo (Department of Physiology, Catholic Medical College) ;
  • Nam, Sang-Chae (Department of Physiology, Catholic Medical College) ;
  • Kim, Myung-Suk (Department of Physiology, Catholic Medical College)
  • 심여림 (가톨릭대학 의학부 생리학교실) ;
  • 조양혁 (가톨릭대학 의학부 생리학교실) ;
  • 심상수 (가톨릭대학 의학부 생리학교실) ;
  • 남상채 (가톨릭대학 의학부 생리학교실) ;
  • 김명석 (가톨릭대학 의학부 생리학교실)
  • Published : 1985.12.30

Abstract

This study was conducted to investigate fasting plasma secretin and postprandial secretin concentrations after ingestion of a protein meal or a sucrose solution in 20 healthy Korean subjects. In 12 subjects, ingestion of a protein meal, hamburger resulted in a significant and sustained increase in the mean plasma secretin concentrations, from mean fasting levels of less than 10 pg/ml to $12{\sim}16\;pg/ml$, and the mean plasma secretin concentrations, $9{\sim}13\;pg/ml$, after a rice meal increased significantly but transiently compared with mean fasting levels. The magnitude of postprandial increase in the Plasma secretin concentration after the hamburger was greater than that of the rice meal. In the remaining 8 subjects, drinking of a sucrose solution resulted also in a significant but transient increase in the mean Plasma secretin concentrations, from mean fasting levels of less than 10 pg/ml to $10{\sim}14\;pg/ml$ which were significantly greater than that after a physiological saline. Significant increase in the plasma secretin concentration was not observed during the postprandial period after the physiological saline. It is inferred from the above results that the Plasma secretin levels increase significantly after ingestions of a carbohydrate meal as well as a protein meal in the Korean race.

한국의 정상 성인 20 명에서 공복시 및 음식물 섭취후의 철장 secretin농도를 방사면역 측정법(radioimmunoassay)으로 다음과 같이 측정하였다. 20명중 12명은 단백질 음식물인 햄버거와 쌀밥을 일주일 간격으로 섭취하였다. 햄버거 섭취 추 평균 혈장 secretin농도$(12{\sim}16\;pg/ml)$는 공복시의 평균 혈장 secretin농도(10 pg/m1 이하) 보다 유의하게 증가하였으며 그 증가가 오랫동안 지속하였다. 쌀밥의 섭취 후에는 혈장 secretin농도$(9{\sim}13\;pg/ml)$가 공복시의 값보다 증가하는 경향이었으며, 단지 식후 30분의 값에서만 유의하게 증가하였다. 식후 혈장 secretin농도의 증가폭은 햄버거에서의 증가 값이 쌀밥에서의 값보다 더 컸다. 나머지 8명은 자당 용액과 생리 식염수를 마셨다. 자당 용액의 섭취후 평균 혈장 secretin농도$(10{\sim}14\;pg/ml)$는 공복시의 값보다 유의하게 증가하였으나 쌀밥의 값과 마찬가지로 일시적이었다. 그러나 생리 식염수를 섭취한 후에는 혈장 secretin농도에 이렇다할 변화가 없었다. 이상의 결과로 미루어 정상 한국 성인에서는 단백질 음식물은 물론 탄수화물 음식물의 섭취로도 혈장 secretin농도가 증가한다고 사료된다.

Keywords