한국응용과학기술학회지 (Journal of the Korean Applied Science and Technology)
- 제1권1호
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- Pages.49-55
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- 1984
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- 1225-9098(pISSN)
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- 2288-1069(eISSN)
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인유, 조제 분유 및 시유의 총지방질 조성, 총지방산 조성 및 비타민E 함량의 비교
Total Lipid and Total Fatty Acid Composition and Vitamin E Content of Human Mature Milk, Infant Formulas and Market Milk
- Yoon, Tai-Heon (Clinical Nutrition Research Center, Hallym College) ;
- Im, Kyung-Ja (Clinical Nutrition Research Center, Hallym College) ;
- Jang, You-Kyung (Department of Food and Nutrition, Hanyang University)
- 발행 : 1984.11.30
초록
총지방질의 함량은 인유(성숙유), 조제 분유 및 시유 다같이 비슷한 수준치를 보였다. 조제 분유는 인유에 비하여 인 지방질, 유리 지방산, 콜레스테롤 에스터 등이 유의하게 높은 반면 트리글리세리드는 유의하게 낮은 수준이었다. 시유와 인유는 트리글리세리드 함량에서는 비슷하였지만 기타 지방질 성분에서는 차이가 있었다. 조제 분유의 인 지방질/트리글리세리드의 비, 콜레스테롤/트리글리세리드의 비, 총토코페롤 그리고 총토코페롤 / 총지방질의 비 모두 인유는 물론 시유의 그것들에 비하여 유의하게 높은 수준이었다. 총토코페롤 / 18 : 2
The lipid and fatty acid compositions and vitamin E content were analyzed in 48 human mature milk, 3 infant formulas (modified milk powder) and 8 market milk samples. The total lipid content in modified milk powder was similar those in human milk and market milk when total solids content of modified milk powder was corrected to that of human milk. In comparison with human milk, modified milk powder contained a lower proportion of triglycerides and higher proportions of phospholipids, free fatty acids and cholesterol esters. The ratios of phospholipids/triglycerides, total cholesterol / triglycerides and total tocopherol/total lipids in modified milk powder were significantly higher than those in human milk and market milk. The American recommendation for linoleic acid (0.7 IU/g) could be satisfied with human milk, modified milk powder and market milk. The proportions of short- and medium-chain even numbered saturates were higher and the proportions of long-chain derivatives of linoleic (
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