한국수산과학회지 (Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences)
- 제17권2호
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- Pages.109-116
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- 1984
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
어견류의 Trypsin활성 저해물질의 분포와 가공중의 변화 3. 염건조기 가공저장중의 TI 및 단백질품질변화
Distribution of Trypsin Indigestible Substrate(TI) in Seafoods and Its Changes during Processing 3. Changes in TI and Protein Quality of Salted and Dried Yellow Corvenia(Pseudosciaena manchurica) during Processing and Storage
- LEE Kang-Ho (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University Pusan) ;
- KWON Hae-Ran (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University Pusan) ;
- RYU Hong-Soo (Department of Nutrition and Food Science, National Fisheries University of Pusan)
- 발행 : 1984.03.01
초록
염장방법을 달리하여 만든 염건조기의 단백질 품질을 평가하기 위하여, 실온저장 중의 트립신 활성저해물의 함량과 시험관적 단백질 개산소화율(in vitro apparent protein digestibility)의 변화를 측정하였으며, 병행하여 유효성 라이신의 보유양과 비효소적 갈변도의 변화도 분석 비교하여 각 실험결과에 대한 상관성을 검토하였다. 트립신 활성저해물의 함량은 저장 중 점차 증가하였으며, 저장 57일후에는 가공 직후에 비하여
In order to assess the protein nutritional quality of salted and dried yellow corvenia, which was prepared using the different salting methods like dry and brine salting, the changes of trypsin indigestible substrate(TI) and in vitro apparent protein digestibility were studied during storage at room temperature(
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