Abstract
The seasonal variation of catch and the fishing ground formation of anchovy caught by gill net are studied by using the data for 14 years, 1969 to 1982, published by the Fisheries Research and Development Agency of Korea. The main fishing season of anchovy by gill net can be devised into two seasons: spring and autumn. The former begins early in spring, marks peak in May with the monthly mean catch of 3,000 $\frac{M}{T}$ and ends in summer. The latter begins early in autumn, marks peak in October with the monthly mean catch of 1,500$\frac{M}{T}$ and ends in winter. The fishing ground begins to be formed in the southern waters of Korea with the begining of spring fishing season, and it is extended all over the south-eastern waters from spring to summer and it is converged to the coastal areas from autumn to winter. From the calculation of correlationship between adjacent fishing sections, the fishing ground can be devided into three areas; the northern area of $37^{\circ}N$, the southern area of $35^{\circ}N$ and the area between $35^{\circ}N\;and\;37^{\circ}N$. In the northern area of $37^{\circ}N$, monthly centers of the fishing ground are located in the adjacent aea area of Sockcho-Jumunjin district in the whole year, and its annual mean variance shows about 8 miles in the latitudinal direction and 10 miles in the longitudinal direction. In the area between $35^{\circ}N\;and\;37^{\circ}N$, monthly centers are located in the adjacent sea area of Kijang-Kuryongpo district, and the variance shows about 10 miles in the longitudinal direction and 20 miles in the latitudinal direction. In the southern area of $35^{\circ}N$, monthly centers are located in the open sea in spring and summer, and are conversed to the coastal area in autumn and winter, and the variance shows 8 miles in the latitudinal direction and 35 miles in the longitudinal direction. Water temperature and salinity at the fishing ground where the anchovy gill net was effectively operated are estimated from 14 to $20^{\circ}C$ and from 33.0 to $34.0\%0$ respectively.
우리 나라 연근해에서 최근 14개년간($1969{\sim}1982$년)의 멸치 자망에 의한 어획통계자료와 해양관측자료를 이용하여 어획량의 계절변동, 어장의 중심 및 분산, 해양환경 등을 조사한 결과는 다음과 같다. 멸치자망에 의한 어획량은 춘계부터 증가하기 시작하여 5월에 약 $3,000\frac{M}{T}$으로 최대가 되나, 하계에는 어획량이 급격히 감소한다. 추계에는 기장-구룡포와 속초-주문진 근해에서 다소 어획량이 증가하여 10월에 약 $1,500\frac{M}{T}$으로 극대치를 나타내나, 동계에는 어획이 저조하다. 월별 어획량분포로부터 추정한 어장은 대체로 춘${\cdot}$하계에 전해역으로 확산되나, 추${\cdot}$동계에는 연안으로 접근한다. $37^{\circ}N$ 이북 해역에서는 주년 어장의 중심이 속초-주문진 근해에 위치하고, 어장의 분산은 경도방향과 위도방향이 각각 연평균 8마일과 10마일로써 거의 비슷하다. $35^{\circ}N{\sim}37^{\circ}N$ 해역에서는 중심이 기장-구룡포 연안에 인접하여 띠 모양으로 위치하여 경도방향의 이동은 거의 없고 위도방향의 이동이 크며, 분산은 경도방향과 위도방향이 각각 년평균 10마일과 20마일로써 위도방향이 크다. $35^{\circ}N$ 이남 해역에서는 중심이 춘${\cdot}$하계에는 외해쪽에 위치하고 추${\cdot}$계에는 연안으로 접근하며, 분산은 경도방향과 위도방향이 각각 35마일과 8마일로써 경도방향이 현저하게 크다. 자망에 의한 멸치의 어획적수온은 $14{\sim}20^{\circ}C$, 염분은 $33.0{\sim}34.0\%0$이며, $12^{\circ}C$이하의 저온과 $34.4\%$ 이상의 고염분 및 $20^{\circ}C$ 이상의 고온과 $32.6\%0$이하의 저염분에서는 어획이 저조한 것으로 나타났다.