The Blue Color Deficient Sunlight and the Growth of Pepper

청색파장 영역이 결여된 자연광과 고추의 생장

  • Jung, Jin (Dept. of Agricultural Chemistry, Seoul National University)
  • 정진 (서울대학교 농과대학 농화학과)
  • Published : 1984.06.30

Abstract

The light quality obtained from sunlight by removing the spectral region below about 500 nm(blue light region) showed a remarkable effect on the growth of pepper. The physiological characteristics evaluated with the conventionally adopted indices at the vegetative stage revealed that the filtered sunlight improved and accelerated growth in general. In addition, the photosynthetic pigment level comprising chlorophylls, ${\beta}-carotene$ and 5 xanthophyll components as major pigments was increased significantly in the leaves grown under the orange-colored light. The increase of pigment content was prominent for every carotenoid component rather than for chlorophylls. The strong growth activity produced by the elected spectral quality for this work was properly demonstrated by the fruit yield ratio (filtered light/white light) which was found to be 1.35. Also confirmed was that removing the blue light region from solar radiation did not result in worsening of the food quality of matured pepper. The logic behind selection of the above light quality and some data presented was discussed on various photobiological aspects.

약 500nm 이하의 파장영역(청색광)이 차단된 태양광은 고추의 생장에 괄목할만한 효과를 보였다. 영양생장기의 여러가지 생장지표들은 전반적으로 생육상태가 향상 내지 촉진되고 있음을 보여주었다. 한편, chlorophyll a, ${\beta}-carotene$, 및 다섯가지 성분의 xanthophyll을 주성분으로 하는 것으로 밟혀진 고추의 광합성색소계의 수준은 광질처리구의 잎에서 백색광 대조구에 비하여 높게 나타났다. 특히 carotenoid들의 함량증가가 보다 현저하였다. 광질 처리효과로 생긴 왕성한 생장력은 숙과의 수량형성에도 반영되어 대조구대비 35%의 증수를 보였다. 또한 청색광을 차단한 광질처리가 식품으로서의 숙과의 품질들 저하시키는 일이 없음도 아울러 확인하였다. 본 연구에 사용한 광질을 선택한 논리적 근거와 실험결과들을 여러 가지 광생물학적 측면에서 토의하였다.

Keywords