높은률의 단백질 함유 식이와 지방 세포의 지방축적과 상호 관계(II) -동 열량의 저, 중, 고 단백식이가 흰쥐의 간 세포활성에 미치는 영향-

Relationship between Higher Protein Contents in the Diet and Adipose Tissue Fat Accumulation (II) -Effect of isocaloric low, medium and high protein diets on the cellular activities of rat liver-

  • 박옥진 (한남대학교 식품영양학과) ;
  • 이정희 (한남대학교 식품영양학과) ;
  • 이인숙 (한남대학교 식품영양학과)
  • Park, Ock-Jin (Department of Food and Nutrition, Han Nam University) ;
  • Lee, Jung-Hee (Department of Food and Nutrition, Han Nam University) ;
  • Lee, In-Sook (Department of Food and Nutrition, Han Nam University)
  • 발행 : 1984.09.30

초록

카제인 8%, 13% , 18% 수준의 동열량 함유 식이를 8%를 기준으로 하여 1일동일 열량 섭취하도록 급식시킨 이유쥐의 성장, 지방축적, 에너지 소비를 관찰하였다. 30일 급식시켰을 때 낮은 수준의 단백식이 (8%)군의 몸무게는 높은 수준(18%)의 단백섭취군 보다 43.01g더 가벼운 것으로 나타났다(최종 몸무게증가 ; ${85.57}{\pm}{7.5g}$${128.58}{\pm}{11.64g}$, p<0.001). 도살체당 지방축적량은 8%단백식이군의 작은 몸의 크기에도 불구하고, 13%,18% 단백식이군과 비교할 때 차이를 보이지 않았다. 이와 반대로, 체질소 함량은 13%와 18% 단백식 군들이 8% 보다 훨씬 높았다. 총 실험기간(32일)동안 8%, 13%, 18%군의 에너지 소비는 각기 4,576.61kJ, 5,440.80kJ, 5,6067.67kJ로 추정되었다. 낮은 수준의 단백 식이군이 섭취한 과다에너지는 손실된 것으로 보인다. 간세포의 malic enzyme활성은 식이변화에 따라 변동이 없는 것으로 나타났다. 이러한 실험결과들로 부터, 낮은수준의 단백식이의 성장지연은 성장에 필요한 열량부족에서 온 것이 아니라, 질소공급의 부족에서 초래된 것이며, 단백질 급여 제한은, 에너지 섭취를 같게한 고단백군들과 비교할 때, 지방이외 무게는 감소시키는 반면, 체지방 합성과 축적능력에는 영향을 미치지 않는다는 결론을 얻었다.

The growth response, lipid deposition, fat free body mass and energy expenditure of weanling rats fed the equal amount of isocaloric diets containing 8%, 13% and 18% casein were investigated. After a period of 30day feeding, the rats fed low level of protein diet were 43.01g lighter than 18% protein group (weight gains of ${85.57}{\pm}{7.50g}$ vs. ${128.58}{\pm}{11.64g}$, p<0.01). Despite of the smaller body size, there were no significant differences in lipid deposition in grams per carcass. Whereas, nitrogen accumulation was significantly greater in 13% and 18% protein fed groups compared to 8%. The estimated energy expenditure were 4,576.61 kJ, 5,440.80kJ and 5,607.67kJ for 8%, 13% and 18% protein groups respectively. The part of excess energy consumed by the low protein group may have been dissipated. The malic enzyme activity in the liver of rats was found to be unaltered by different dietary treatments. From these observations, it was conluded that the retarded growth response in lower protein level may have been originated from the shortage ge of protein supply rather than that of the energy. The protein restriction appeared to be resulted in the lower fat free compartment without affecting the ability of rats to synthesize body lipid in a similar rate to the higher protein group when energy intakes were equalized.

키워드