Pasting Behavior of Korean Rice

우리나라 쌀의 호화양상

  • 김성곤 (단국대학교 문리과대학 식품영양학과) ;
  • 정혜민 (기전여자 전문대학 가정학과) ;
  • 김상순 (숙명여자대학교 식품영양학과)
  • Published : 1984.06.30

Abstract

Amylograms of 12 traditional (j) and 9 high-yielding $(j{\times}i)$ rice varieties revealed that the high-yielding rice varieties had higher values for peak (P), hot-paste (H) and cold-paste (C) viscosities and showed the less variation among varieties. Peak viscosity had significant negative correlations with C/P and C/H, but no eorrelation with H/P.

다수계 쌀은 일반계 쌀에 비하여 아밀로그람의 최고점도(P), $95^{\circ}C$에서 15분후의 점도(H) 및 $50^{\circ}C$에서의 점도(C) 모두 높은 값을 보였으며, 품종간 차이가 크지 않았다. P와 C/P$(-0.685^{**})$및 P와 C/H$(-0.814^{**})$는 고도의 상관관계를 보였으나, P와 H/P는 상반관계를 보이지 않았다.

Keywords