Changes of Nitrogen Compounds and Nutritional Evaluation of Soybean Sprout -Part VI. Changes in electrophoretic pattern of protein-

콩나물 제조중(製造中) 질소화합물(窒素化合物)의 변화(變化)와 그 영양학적(營養學的) 연구(硏究) -제육보(第六報). 단백질(蛋白質)의 전기영동양상변화(電氣泳動樣相變化)-

  • Published : 1984.06.30

Abstract

Change of protein component in soybean sprout grown at four temperatures was investigated by polyacrylamide gel electrophoresis. Main bands were identified using purified seed globulins. Electrophoretogram showed 5 main bands (a. b, c, d, and p) and 10 minor bands in seed and maximum number (19) of bands (8 main band including 0 and 11 minor) at 4th day after germination in cotyledon. All bands appeared in axis protein but resolution was poor. In cotyledon, a component (most rapidly) and b+c+d component decreased while o+p component and other minor components were increased at 6th day and decreased thereafter. In axis all components increased rapidly, especially in minor components and b+c+d component. High growing temperature accelerated decrease in cotyledon and increase in axis of protein, especially for 11S. The a component was identified as 7S, b+c+d as 11S and o+p as 2S globulin.

콩나물을 온도별로 길러 생장과정별 단백질조성을 7.5% polyacryl amide gel 전기영동법으로 조사하고 조제표품단백질의 그것으로 동정하였다. 원료대두(大豆)에서는 주(主) band 5개(a,b,c,d 및 p)와 미소 band 10개가 나타났고 4일자자엽(日字子葉)에서는 8개의 주(主) band와 (o band포함)와 11개 미소 band로 최고 band수(數)를 보였다. 배축(胚軸)에서는 자엽(子葉)에서 발견(發見)되는 band들이 모두 나타났으나 분리(分離)가 선명치 못하였다. 생육이 경과함에 따라 자엽(子葉)에서는 a band가 먼저, b,c,d band가 다음으로 감소해 갔으며 미소 band o+p는 6일(日)까지 증가하다 그후 감소하였다. 배축(胚軸)에서는 모든 band가 계속 증가하였는데 미소 band와 b+c+d가 증가속도가 컸다. a band는 7S, b+c+d는 11S, o+p는 2S globulin으로 동정되었다. 생육온도가 높아짐에 따라 자엽(子葉)에서의 감소와 배축(胚軸)에서의 증가속도가 빨라졌으며 7S보다 11S가 촉진되었다.

Keywords