Calorie, Mineral Content and Amino Acid Composition of Korean Rice

우리나라 쌀의 칼로리, 무기질 및 아미노산 함량

  • Kim, Sung-Kon (Department of Food and Nutrition, Dankook University) ;
  • Kim, Il-Whan (Department of Food and Nutrition, Dankook University) ;
  • Han, Yang-Il (Department of Food and Nutrition, Dankook University) ;
  • Park, Hong-Hyun (Department of Food and Nutrition, Dankook University) ;
  • Lee, Kyu-Han (Department of Food and Nutrition, Dankook University) ;
  • Kim, Eul-Sang (Department of Food and Nutrition, Dankook University) ;
  • Cho, Man-Hee (Department of Food and Nutrition, Dankook University)
  • 김성곤 (단국대학교 문리과대학 식품영양학과) ;
  • 김일환 (단국대학교 문리과대학 식품영양학과) ;
  • 한양일 (단국대학교 문리과대학 식품영양학과) ;
  • 박홍현 (단국대학교 문리과대학 식품영양학과) ;
  • 이규한 (단국대학교 문리과대학 식품영양학과) ;
  • 김을상 (단국대학교 문리과대학 식품영양학과) ;
  • 조만희 (단국대학교 문리과대학 식품영양학과)
  • Published : 1984.11.30

Abstract

Calorie, mineral content and amino acid composition of four japonica, seven $j{\times}indica$ and one waxy milled rice were analyzed. No significant differences in calorie, mineral content and amino acid composition were found between japonica and $j{\times}indica$ rice varieties. Only the variation of methionine among varieties was noticed. The most limiting amine acid of milled rices was lysine.

일반계 4품종, 다수계 7품종 및 찹쌀 1품종의 백미를 대상으로 칼로리, 무기질 및 아미노산 함량을 분석하였다. 칼로리나 무기질 함량은 일반계와 다수계 품종간에 큰 차이점이 없었으며, 찹쌀은 멥쌀에 비하여 인과 칼륨의 함량이 높았다. 아미노산 함량은 글루탐산을 제외하고는 품종간에 유의적인 차이가 없었다. 메티오닌은 품종간에 큰 차이를 보였다. 시료 쌀의 제1제한 아미노산은 모두 라이신이었으며 제 2제한아미노산은 트레오닌이었다.

Keywords