Studies on Stability for the Quality of Ginseng Products - 1. Quality Characteristics of Freeze and Spray Dried Red Ginseng Extract Powders -

인삼제품(人蔘製品)의 품질안정성(品質安定性)에 관한 연구(硏究) - 1. 동결(凍結) 및 분무정분(噴霧精粉)의 품질특성(品質特性) -

  • Choi, Jin-Ho (Dept. of Nutrition and Food Science, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Byun, Dae-Seok (Dept. of Nutrition and Food Science, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Park, Kil-Dong (Korean Ginseng & Tobacco Research Institute)
  • 최진호 (부산수산대학 식품영양학과) ;
  • 변대석 (부산수산대학 식품영양학과) ;
  • 박길동 (한국인삼연초연구소)
  • Published : 1984.03.31

Abstract

This study was designed to compare the quality characteristics of freeze and spray dried red ginseng extract powders(RGEPs) by drying methods, which have been required to maintain the stability for the quality. Chemical compositions, major ginsenoside contents and color intensities of these Products were compared by drying conditions. The moisture absorption rates and optical densities also were compared during storage under maltreatment conditions of a various relative humidities (75, 86and 92 RH) and two different temperatures (37 and $50^{\circ}C$). It was found that decreases of total major ginsenosides contents in freeze and spray dried RGEPs were 5.4 % to 6.7 % during storage for 6 months at $37^{\circ}C$, 75 % RH. When these products packaged with inner seal of Al-foil laminate paper (Al-foil; 9 ${\mu}m$) were stored for 6 months at $37^{\circ}C$, 75 % RH. the moisture absorption rates of freeze and spray dried RGEPs were ranged 42 % to 82 %, 8 % to 16 %, respectively. In storage for 6 months at $37^{\circ}C$, 86 % RH, spray dried RGEP was higher in brown pigment($400{\sim}490nm$) than freeze dried RGEP while freeze dried was higher in pyrazine (278 nm), HMF and furfural (285 nm) than spray dried RGEP. It was found that RGEPs showed a strong anti-oxidative activity by electron donating ability to DPPPH, but there was no significant difference between freeze and spray dried RGEPs.

홍삼제품(紅蓼製品)중에서 품질안정성(品質安定性) 유지(維持)가 가장 문제시되고 있는 동결(凍結) 및 분무건조정분(噴霧乾燥精粉)의 품질특성(品質特性)을 비교실험(比較實驗)한 결과(結果)는 다음과 같다. 1. 동결(凍結) 및 분무건조정분(噴霧乾燥精粉)의 조지방(粗脂肪), 조단백(粗蛋白), 회분(灰分), 섬유질(纖維質) 및 총(總)사포닌함량(含量) 사이에는 유의성(有意性)있는 차이(差異)를 인정할 수 없었다. 2. 학대조건(虐待條件)($37^{\circ}C$, 75 % RH)에서 6개월간 장기저장(長期貯藏)에 따른 주성분(主成分)사포닌함량(含量)의 안정성(安定性)을 비교(比較)하여 본 결과(結果), 동결(凍結) 및 분무건조정분(噴霧乾燥精粉)은 $5.4{\sim}6.7$의 감소량(減少量)을 나타내므로 유동성분(有勳成分)의 안정성(安定性)이 높음을 알수 있었다. 3. 현행(現行) Al-foil laminate 지(紙)(Al-foil; $9\mu\textrm{m}$)를 내연지(內撚紙)로 하여 완포장(完包裝)한 완제품(完製品)을 학대조건(虐待條件)($37^{\circ}C$, 75% RH)하에서 6개월간(個月間) 장기저장(長期貯藏)하였을 때 동결건조정분(凍結乾燥精粉)은 $42{\sim}82%$의 높은 혼합율(吸濕率)을 나타낸 반면 분무건조정분(噴疇乾燥精粉)은 $8{\sim}16%$ 만의 혼합율(吸濕率)을 나타냈으므로 분문건조정분(噴霧乾燥精粉)이 동결건조정분(凍結乾燥精粉)보다 유통과정(流通過程)중의 안정성(安定性)이 훨씬 높았다. 4. 학대조건(虐待僚件)($37^{\circ}C$, 86% RH)하에서 장기저장중(長期貯藏中)에 일어나는 색상변화(色相變化)를 보면 갈색색소대(褐色色素帶)($400{\sim}490nm$)는 분무건조정분(噴霧乾燥精粉)이 높은 데 반해 향기성분(香氣成分)인 pyrazine(278 nm) 및 갈변전구물질(褐變前驅物質)인 HMF, furfural(283 nm) 등은 동결건조정분(凍結乾燥精粉)이 더 높았다. 따라서 향기성분(香氣成分)의 유지(維持)를 위해서는 동결건조방법(凍結乾燥方法)이 바람직하다. 5. 향기성분(香氣成分)의 유지(維持)가 가능(可能)한 동결건조정분(凍結乾燥精粉)은 유통과정(流通適程)중의 흡습(吸濕)에 의한 품질저하(品質低下)가 예상되므로 포장재질(包裝材質)의 차선(次善)이나 정분자체(精紛自體)의 물성(物性)을 개선(改善)할 필요가 있다. 6. 홍삼정분(紅蓼精粉)에는 DPPH에 대한 전자공여능(電子供輿能)이 현저하여 강한 항산화활성(抗酸化活性)이 있음을 인정할 수 있었으나 동결(凍結) 및 분무건조정분(噴霧乾燥精粉) 사이에는 유의성(有意性)있는 차이(差異)를 인정할 수 없었다. 7. 홍삼정분(紅蓼精粉)에는 미생물(微生物)에 대한 생육제어효과(生育抑制效果)가 인정되었는 데 45% 이하의 수분함량(水分合量)에서는 미생물(微生物)의 생육(生育)이 불가능(不可能)하여 항균성(抗菌性)이 있음을 확인할 수 있었다.

Keywords