Selection of Pleurotus sajor-caju as Suitable Species for Cultivation under Summer Climatic Conditions in Korea

하기(夏期) 재배(栽培)에 알맞는 여름 느타리 버섯의 선발(選拔)

  • 고승주 (농업진흥청 농업기술연구소) ;
  • 변명옥 (농업진흥청 농업기술연구소) ;
  • 유창현 (농업진흥청 농업기술연구소) ;
  • 박용환 (농업진흥청 농업기술연구소)
  • Published : 1984.07.30

Abstract

This experiment was performed to select the most suitable species of oyster mush­room for cultivation during summer season in Korea. The selection was made based upon mycelial growth on the ricestraw substrates, fruiting under hot weather conditions during the summer season in Korea and potential high productivity using six cultures from South-east Asia. The newly selected strain of Pleurotus sajor-caju (ASI 2070) grew well on the rice straw substrates and produced the higher yields of sporophores than other cultures tested. The primordia of the mushroom were formed between 10 to $35^{\circ}C$. The optimal temperature for fruiting ranged from 20 to $25^{\circ}C$.

하기재배(夏期栽培)에 알맞는 느타리버섯은 동남아세아(東南亞細亞) 및 인도(印度)에 자생(自生)하는 느타리버섯(Pleurotus spp.) 6균주(菌株)를 수집(蒐集)하여, 볏짚배지(培地)에서의 균사생장(菌絲生長) 정도(程度), 발용온도(發茸溫度) 및 여름철 기후하(氣候下)에서 자실체(字實體) 생산력(生産力) 등(等)을 조사(調査)하여 선발(選拔) 하였다. 새로선발(選拔)된 Pleurotus sajor-caju ( Fr.) Sing. (ASI 2070)은 시험(試驗)된 균주(菌株) 중(中) 볏짚배지(培地)에서 가장 양호한 균사생장(菌絲生長)을 보였고, 자실체수량(子實體收量)은 $13.7kg/m^2$으로 높았다. 발용온도범위(發茸溫度範圍)는 $10{\sim}35^{\circ}C$ 였으며 최적온도(最適溫度)는 $20{\sim}25^{\circ}C$였다. 이와같은 시험결과(試驗結果)는 농가재배(農家栽培)로 실증(實證)하였으며 이버섯을 "여름느타리버섯"으로 명명(命名)하였다.

Keywords