나무딸기 Anthocyanin에 관한 연구

Studies on Identification of the Anthocyanins in Raspberries

  • 주광지 (계명대학교 이공대학 식생활과) ;
  • 박정미 (계명대학교 이공대학 식생활과)
  • Joo, Kwang Jee (Science and Engineering College, Keimyung University) ;
  • Park, Jung Mi (Science and Engineering College, Keimyung University)
  • 투고 : 1983.01.05
  • 발행 : 1983.03.31

초록

나무딸기 과즙색소(果汁色素)를 포화염기성 초산 납처리를 하여 색소(色素)를 추출(抽出)하고 polyvinylpyrroldione을 충전(充塡)시킨 column에 색소를 유입(流入)시켜 fraction collector로 분획(分劃)하여 4 개의 개별색소(個別色素)를 분리(分離), 진공건조(眞空乾燥) 시켜 건고(乾固)시켰으며 각(各) 개별색소에 대해 당(糖), aglycone 산부분(酸部分) 가수분해(加水分解), acyl기, 분광학적(分光學的)인 성질 등의 실험결과에 의하여 anthocyanin의 구조를 확인(確認)하였다. 개별색소 1 은 cyanidin-3, 5- digalactoside with caffeic acid 2 번은 cyanidin -3- digalactoside with caffeic acid 3 번은 cyanidin-3,5-diglucoside with caffeic acid 4 번은 cyanidin-3-monoglucoside with caffeic acid로 고정(固定)하였다.

The anthocyanins isolated from raspberries, were studied by column chromatography on polyvinylpyrroldone, paper chromatography, total hydrolysis, partial hydrolysis, color classification and spectroscophy. Four individual pigments were identified as cyanidin 3 digalactoside with caffeic acid, cyanidin 3 diglucoside with caffeic acid, cyanidin-3, 5-diglucoside with caffeic acid and cyanidin-3-monoglucoside with caffeic acid, respectively.

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