Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 12 Issue 1
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- Pages.1-6
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- 1983
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
Determination of Nucleobases and Nucleosides in Panax and Acanthopanax genus
인삼속(人蔘屬)과 오가피속(五加皮屬)의 Nucleobases 및 Nucleosides의 분석(分析)
- Cho, Yung Hyun (Korea Ginseng & Tobacco Research Institute) ;
- Hong, Soon Keun (Korea Ginseng & Tobacco Research Institute) ;
- Park, Nae Jung (Dept. of Chemical Engineering, College of Engineering, Hong-ik University)
- Received : 1982.10.15
- Published : 1983.03.31
Abstract
Nucleobases and nucleosides in Panax and Acanthopanax genus were determined by high-performance liquid chromatography. Chromatography was performed on a reversed-phase system with
인삼(人蔘)과 오가피중(五加皮中)의 핵산계(核酸系) 성분(成分)을 HPLC로 분리(分離) 정량(定量)하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 동일한 원료수삼에서 제조한 백삼(白蔘)과 홍삼(紅蔘)의 핵산유리염기(核酸遊離鹽基)와 nucleoside의 조성이 거의 같았다. 2. 인삼(人蔘)과 오가피(五加皮)중의 nucleosides 함량에서 adenosine, guanosine, cytidine 등이 특징적(特徵的)인 차이(差異)를 나타냈으며 인삼속(人蔘屬)이 약(約) 3배(倍)이상 많게 나타났다. 그러나 tymidine과 inosine은 오가피속(五加皮屬)이 다소 많았다. 3. nucleobase 함량면에서는 인삼(人蔘)이나 오가피간(五加皮間)에 비슷한 함량으로 1~2mg/100g를 함유했다.
Keywords