Condition of Processing and Change of Chemical Composition on the Salted-dried Sardine during the Storage

정어리 염건품의 제조 조건과 저장중의 성분변화

  • JEONG Hae-Kyung (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • PARK Yeung-Ho (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan)
  • 정혜경 (부산수산대학 식품공학과) ;
  • 박영호 (부산수산대학 식품공학과)
  • Published : 1983.07.01

Abstract

An investigation on optimum condition for processing of salted-dried sardine and quality change of the product during the storage was carried out. The fillets of sardine were salted in 5, 10 and $15\%$ NaCl solution for 12, 24 and 36 hours at $9-10^{\circ}C$, respectively and air-blast dried at $24-25^{\circ}C$ with a velocity of 3 m/sec and then stored at room temperature for 30 days. The results were as follows : The optimum condition for the product was salting in $15\%$ NaCl solution for 36 hours as VBN and histamine contents were 27.5 mg/100g and 42.5 mg/100g, respectively, and also showed a good result in sensory evaluation. Histamine, VBN and TMA-N content of the dried fillets immediately after salting in $15\%$ NaCl solution for 36 hours increased to 47.8 mg, 29.5 mg and 5.4mg per 100g of the sample, respectively and increased slowly during the storage. The peroxide value and acid value of the lipid extracted from the product increased from 15.9 meq/kg to 114.0 meq/kg, and 12.6 to 30.5 during the storage. In the fatty acid composition, $C_{22:6}\;and\;C_{20:5}$ acids were decreased during the storage period.

정어리 염건품의 제조에 있어서 제조 조건과 제품품질과의 관계를 조사하여 적정한 제조 조건을 규명하고자 실험하였다. 시료 정어리를 $9{\sim}10^{\circ}C$$5\%,\;10\%$$15\%$의 식염용액에 각각 12시간, 24시간 및 36시간 염지한 후 72시간 송풍건조(온도; $24{\sim}25^{\circ}C$, 풍속; 3m/sec)하여 성분 변화 및 관능검사를 하여 적정 조건을 결정하였다. 그 결과, 염건 정어리의 제조 조건은 염분농도 $15\%$, 염지시간 36시간이 가장 적합한 조건이었다. 이 조건으로 만들어진 염건품을 상온에 저장하면서 성분 변화를 검토하고, 무염 송풍 건조한 정어리의 저장 중의 성분 변화와 비교한 결과는 다음과 같이 요약할 수 있었다. $15\%$, 36시간 염지 처리 염건품의 경우 저장 기간에 따른 histamine, VBN, TMA-N 함량변화를 보면 VBN 함량은 건조 직후 29.5mg/100g, 저장 10일째는 초기 부패점을 지난 47.8mg/100g에 달했으며, histamine은 건조 직후 50mg/100g으로 다소 증가한 값으로 나타났고 그 후 약간의 증가를 보였으며, TMA도 histamine과 비슷한 증가 경향을 나타내었다. 지질의 산가 및 과산화물가의 변화를 보면 산가는 염건품의 경우, 건조 직후 12.6에서 저장 30일째 30.5까지 증가하였으며, POV는 저장 20일째에 최고치 142.7meq/kg을 나타낸 후 감소하였단. 정어리 지질의 지방산 조성에 있어서는 $C_{16:0}$$25.9\%$로 가장 많고, 다음이 $C_{22:6}$$13.3\%$, $C_{18:0}$$13.2\%$의 순이었다. 지방산 조성의 변화를 보면 염건품의 경우 저장 기간에 따라 $C_{22:6}$$C_{20:5}$가 감소하는 경향을 나타내었다.

Keywords