Studies on the Quality of Sweet Potato Silage Ensiled with Various Animal Wastes

가축분(家畜糞) 첨가(添加) 고구마 silage의 품질(品質)에 관(關)한 연구(硏究)

  • Kim, Jong Woo (Dept. of Dairy Science, Coll. of Agriculture, Chungnam Natl. Univ.) ;
  • Kim, Yong Kook (Dept. of Dairy Science, Coll. of Agriculture, Chungnam Natl. Univ.)
  • 김종우 (충남대학교 농과대학 낙농학과) ;
  • 김용국 (충남대학교 농과대학 낙농학과)
  • Published : 1983.12.31

Abstract

In order to improve the quality of sweet potato silage by adding some additives. sweet potatos (80%) were ensiled with one (20%) of the followings ; wheat bran, layer waste, swine waste or cow waste. The chemical composition, pH and acid contents of silages were determined. In addition, the silage intakes by Korean native goats were measured to estimate the palatability. The results were summarized as follows. 1. The pH of silages were decreased from the criginal 6.95 to 4.00 for WBAS (wheat bran added silage), to 4.50 for LWAS (layer waste added silage), to 4.40 for SWAS (swine waste added silage) and to 4. 10 for CWAS (cow waste added silage) after 40 days ensiling. 2. The contents of total acid and latic acid were 3.50% and 3. 32% for WBAS, 9.55% and 9.23% for LWAS, 8.51% and 8.50% for SWAS and 0.93% and 0.90% for CWAS, respectively. Therefore, good results for acid content were abtained from WBAS, LWAS and SWAS. 3. The bacterial counts were $2.6{\times}10^7/g$ for WBAS, $2.8{\times}10^7/g$ for LWAS, $2.6{\times}10^7/g$ for SWAS and $1.9{\times}10^7/g$ for CWAS. The number of lactic acid bacteria were $4.0{\times}10^7/g$ for WBAS, $5.5{\times}10^7/g$ for LWAS, 4.6{\times}10^7/g$ for SWAS, and $4.2{\times}10^7/g$ for CWAS. 4. The content of crude protein was highest in LWAS, that of crude fat was highest in SWAS and that of crude fiber was highest in CWAS. The contents of crude protein and crude fat in the silages were slightly increased while the moisture contents decreased as the fermentation was progressed. 5. The silage intakes by Korean native goat were slightly lower for animal-wasie-added silages than wheat-bran-added silage. Among the animal-added silage, the intakes of LWAS and SWAS were slightly higher than CWAS.

파쇄(破碎) 고구마에 밀기울 및 계분(鷄糞), 돈분(豚糞), 우분(牛糞) 등(等) 가축분(家畜糞)을 첨가(添加)하여 silage를 조제(調製)하고 저장기간(貯藏期間)에 따른 pH, 유기산조성(有機酸組成), 생균수(生菌數) 및 유산균수(乳酸菌數)의 변화(變化)와 기호성(嗜好性) 및 사료(飼料) 조성분(組成分)의 변화상태(變化狀態)를 조사(調査)한 결과(結果)는 다음과 같다. 1. 고구마에 밀기울을 첨가(添加)하여 조제(調製)한 silage는 6.95의 pH로 부터 완숙(完熟) 후(後) 4.00의 pH로 변화(變化)되었으며 계분첨가구(鷄糞添加區)는 4.50, 돈분첨가구(豚糞添加區)는 4.40, 우분첨가구(牛糞添加區)는 4.10의 pH를 표시(表示)하였다. 2. 유기산(有機酸) 함량(含量)에 있어서는 밀기울첨가구(添加區)가 3.50%의 총산(總酸)과 3.32%의 유산(乳酸)을, 계분첨가구(鷄糞添加區)는 9.55%의 총산과 9.23%의 유산을, 돈분첨가구(豚糞添加區)는 8.51%의 총산과 8.51%의 유산을, 우분첨가구(牛糞添加區) 0.93%의 총산과 0.90%의 유산을 나타내어 밀기울, 계분(鷄糞) 및 돈분(豚糞) 첨가구(添加區)는 우수(優秀)한 silage의 품질(品質)을 나타내었다. 3. 생균수(生菌數)에 있어서는 밀기울첨가구(添加區)가 $2.6{\times}10^7/g$, 계분첨가구(鷄糞添加區)는 $2.8{\times}10^7/g$, 돈분첨가구(豚糞添加區)는 $2.6{\times}10^7/g$, 우분첨가구(牛糞添加區)는 $1.9{\times}10^7/g$를 나타내고 유산균수(乳酸菌數)에 있어서는 밀기울 첨가구(添加區)가 $4.0{\times}10^7/g$, 계분첨가구(鷄糞添加區)는 $5.5{\times}10^7/g$, 돈분첨가구(豚糞添加區)는 $4.6{\times}10^7/g$, 우분첨가구(牛糞添加區)는 $4.2{\times}10^7/g$를 나타내었다. 4. 조성분(組成分)은 계분첨가구(鷄糞添加區)가 조단백질(粗蛋白質) 함량(含量)이 가장 높았고 지방(脂肪)은 돈분첨가구(豚糞添加區)가 가장 높았으며 조섬유(粗纖維) 함량(含量)은 우분첨가구(牛糞添加區)가 가장 높았고 완숙후(完熟後)의 silage는 수분(水分)의 감소(減少)와 함께 조단백질(粗蛋白質) 및 조지방등(粗脂肪等)의 증가현상(增加現象)을 나타내었다. 5. 고구마를 원료로한 밀기울 및 가축분첨가(家畜糞添加) silage의 기호성(嗜好性) 시험(試驗) 결과(結果) silage의 기호성(嗜好性)은 밀기울첨가(添加) silage에 비(比)하여 가축분첨가(家畜糞添加) silage가 모두 떨어지는 경향올 보였으나 그 차이(差異)는 크게 나타나지 않았으며 가축분(家畜糞) silage중에서는 계분(鷄糞)과 돈분(豚糞)silage가 좋았고 우분첨가구(牛糞添加區)는 약간 떨어졌다.

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