Studies on the Pulping of the Pinus koraiensis Sieb. et Zucc. Grown in Korea (I) -Effect of Heat Treatment of Chip on the Kraft Pulping-

한국산(韓國産) 잣나무의 펄프화(化)에 관한 연구(硏究)(I) -열처리(熱處理)가 크라프트 펄프화(化)에 미치는 영향(影響)-

  • Received : 1983.08.27
  • Published : 1983.09.30

Abstract

This study was carried out to find the effect of heat treatment on the pitch content and the properties of the kraft pulp produced from Pinus koraiensis. In the results of this experiments, the heat treatment with $40^{\circ}C$ showed the best result in the yields and the pitch contents of kraft pulp of the woods from both artificial and natural stands. Other properties, however, were not improved. They were rather deteriorated with heat treatment. Therefore, it needs to select, the heat treatment conditions according to the properties of raw material, the pulping methods and the final use of pulp.

본(本) 연구(硏究)는 우리나라 주요(主要) 장기조림수종(長期造林樹種)에 포함(包含)되어 있는 잣나무의 펄프자원화(資源化)를 위한 일환(一環)으로, 크리프트펄프화시(化時) 발생(發生)될 수 있는 pitch trouble을 감소(減少)시키기 위하여, 칩을 온도별(温度別)(40, 50, $60^{\circ}C$) 및 시간별(時間別)(1, 3, 5, 7일(日))로 열처리(熱處理)를 실시(實施)하고, 그에 따른 수지함량(樹脂含量)과 종이의 물리적(物理的) 성질(性質)을 조사(調査)하기 위하여 수행(修行)되었다. 본(本) 연구(硏究) 결과(結果)로 $40^{\circ}C$로 열처리(熱處理)한 것이 인공조림목(人工造林木) 및 천연림목(天然林木)에 대(對)하여 모두 수율(收率) 및 수지함량(樹脂含量)에 있어서 가장 좋은 결과(結果)를 보였으나, 다른 성질(性質)은 거의 개선(改善)되지 않거나, 또는 오히려 악화되는 결과(結果)를 초래(招來)하였다. 종이의 강도적(強度的) 성질(性質)은 처리조건(處理條件)에 따른 다른 효과(効果)를 나타내어, 실용화(實用化)를 위해서는 원료(原料), 펄프화법(化法) 및 펄프의 용도(用途)에 따라 적절(適切)한 열처리(熱處理) 조건(條件)을 선택(選擇)하므로써, 수지함량(樹脂含量) 및 펄프품질면에서 가장 바람직한 효과(効果)를 얻을 수 있을 것으로 기대(期待)된다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 문교부