쌀의 화학적 특성과 물리적인 특성과의 관계

Interrelationship between Chemical and Physical Properties of Milled Rice

  • 김성곤 (단국대학교 문리과대학 식품영양학과) ;
  • 채제천 (단국대학교 이공대학 농학과(천안 캠퍼스))
  • Kim, S.K. (Dept. of Food and Nutrition, Dangkook University) ;
  • Chae, J.C. (Dept. of Agronomy, Dankook University)
  • 발행 : 1983.10.01

초록

일반계 5품종 및 다수계 7품종의 쌀의 물리, 화학적 생질의 상호관계를 조사한 결과 쌀의 평형수분함량은 아밀로스함량과 높은 부의 상관(-0.906$^{**}$ )을 보였다. 쌀의 단단함은 주로 쌀알의 폭과 용적에 영향을 받았으며 도정시간은 쌀의 단단함 및 쌀의 폭, 용적, 표면적 및 무게 등과 높은 부의 상관을 보였다. 쌀의 일반성분함량은 쌀의 단단함, 도정시간 및 평형수분함량과 상관관계를 나타내지 않았다.

Interrelationship between. certain physicochemical properties of milled rice was investigated. Grain hardness and milling time were correlated with grain dimension. Equilibrium moisture content of rice upon soaking at room temperature showed a high negative correlation with the amylose content. The contents of protein, fat and ash had no relationship with hardness, milling time and equilibrium moisture content.

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