Streptococcus sanguis와 여타 구강세균이 생산하는 PZ-peptidase 활성

PZ-peptidase activities in Streptococcus sanguis and other oral bacteria

  • 최선진 (서울대학교 치과대학 미생물학 교실)
  • 발행 : 1983.09.01

초록

Streptococcus sanguis와 여타 구강세균의 PZ-peptidase의 생산을 연구하였다. 세척한 온전한 세균세포를 효소윈으로, 그리고 PZ-pentapeptide를 효소의 기질로 사용하였다. 이 연구에서 책택한 균의 배양조건에서, S. sanguis에서는 넓은 범위의 효소활성도가, 실험실 균주와 신선한 분리균주에서 검출되었는데, 그 값은 O.5~7.9Unit/mg protein 이었다. Streptococcus mµtans와 Lactobacilli는 낮은 효소활성을 보였고 S. mutans의 경우 그 값은 0~0.5Unit/mg protein이었다. Streptococcus mitis와 Streptococcus salivarius는 다른 세균과 비교할 때 중등도의 효소활성을 갖고 있었고, Actiηomyces의 균주들은 S. sanguis처럼 넓은 범위의 활성도 (0~9.8 unit/mg protein)를 지니고 있었다. 본 논운에서 취급한 구강세균이 생성하는 PZ-peptidase가 사람의 타액단백질의 분해에 참여할 수 있는 가능성을 더불어 고찰하였다.

The occurrence of PZ-peptidase in Streptococcus sanguis and other oral bacteria was investigated utilizing washed whole cells as the enzyme source and PZ-pentapeptide as its substrate. Under the culture conditions employed in the present study. Streptococcus sanguis strains, fresh isolates as well as laboratory strains, produced a broad range of the enzyme activity (0.5-7.9 unit/mg protein). The strains of both Streptococcus mutans and Lactobacilli showed low levels of activity (0-0.5 unit/mg protein for S. mutans). As compared with the enzyme activities of other bacteria, a moderate range of activity was produced by the strains of Strptococcus mitis nad Strptoccus salivarius. Actinomyces strains, like those of S. sanguis, produced a varying amount of activity (0-9.8 unit/ mg protein). A possible involvement of the oral bacterial PZ-peptidase in the metabolism of human saliva proteins is discussed.

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