Synthesis of Muscle-Specific Proteins During the Differentiation of Chick Embryonic Muscle Cells in Culture

培養 鷄胚 筋細胞의 分化에 따른 數種 筋特異 蛋白質의 合成에 관하여

  • 하두봉 (서울대 자연대 동물학과) ;
  • 유병재 (서울대 자연대 동물학과) ;
  • 손종경 (서울대 자연대 동물학과) ;
  • 강호성 (서울대 자연대 동물학과) ;
  • 이영섭 (서울대 자연대 동물학과)
  • Published : 1983.01.01

Abstract

The synthesis of myosin, actin, tropomyosin and troponin in the cultured muscle cells of chick embryo during the differentiation were analyzed. The synthesis of myosin and actin were very active prior to the myoblast fusion while the troponin synthesis became active after the fusion. Tropomyosin was synthesized practically constantly throughout the culture period. Several proteins were detected in the muscle-conditioned medium strongly suggesting that the cells in culture released polypeptides which might act on the membrane of neighboring cells cells to initiate the fusion.

細胞의 分化에 관한 硏究의 一環으로 鷄胚의 筋細胞를 培養하면서 미오신, 악틴, 트로포미오신, 트로포닌 等 筋特異 蛋白質의 合成과 培養細胞에서 培養液內로 放出되는 蛋白質을 形態分化와 竝行하여 分析하였다. 筋特異 蛋白質중 미오신과 악틴은 細胞融合前에 활발히 合成되며 融合後에는 相對的으로 떨어지고, 트로포닌은 融合直後부터 활발히 合成되기 시작하며, 트로포미오신은 分化의 全期間에 걸쳐 合成율이 거의 一定하였다. 培養筋細胞는 細胞融合이 일어나기 前에 分子量 18,000 달톤과 20,000달톤 그리고 그 이상의 몇 가지 蛋白質을 培養液內에 放出시틴다는 것이 거의 確實하다. 이들 蛋白質은 培養筋細胞의 膜蛋白質일 것으로 推定되며 筋細胞의 同時 融合을 誘導하는 機能을 가진 것으로 생각된다.

Keywords