Diallel Analysis of Anatomical Components of the Fruit in Red Pepper

이면교잡(二面交雜)에 의(依)한 고추과중(果重)의 구성요소(構成要素)에 대(對)한 유전분석(遺傳分析)

  • Kim, Yang Choon (Dept. of Agronomy, Coll. of Agric., Kyungpook Natl. Univ.)
  • 김양춘 (경북대학교 농과대학 농학과)
  • Published : 1983.04.30

Abstract

This study was performed to obtain the basic informations for red dry pepper fruit with more pericarp weight(or in percentage) with a complete diallel cross(excluding reciprocals) using eight cultivars. Heterosis, combining ability and inheritance of the dry red fruit weight and its components(stem, placenta, seed, and pericarp) were evaluated. The results obtained were summarized as follows : Dry weight/fruit and its four antomical components were heavier in the earlier harvest fruit than in that of the later fruit. They showed 1% significance among parents and $F_1s$, and those of $F_1$ were significantly heavier than in parent. All characters in earlier fruit of parent, however, were higher than in later fruit of $F_1$. Dry weight percentage of pericarp to dry weight/fruit was highest followed by seed. Percentage of pericarp in the later fruit was increased while the seed decreased and percentages of stem and placenta were not differed between the earlier and later fruit. $F_1$ hybrids above the higher parent were observed in all characters. Mean heterosis (%) was positive in all characters while mean heterobeltiosis (%) was negative excepting seed and dry weight/fruit. GCA and SCA variances were highly significant, and GCA vaiances were greater than SCA in all characters. The directions of dominance were positive. Partial dominance was shown in stem, complete dominance in placenta, pericarp and dry weight/fruit, and over dominance in seed. The effective genes were estimated as one for stem and placenta, and two for seed, pericarp and dry weight/fruit. Heritabilities in narrow and broad sense were higher.

건과육중(乾果肉重)(또는 건과육율(乾果肉率)이 상대적(相對的)으로 많은 건과용(乾果用) 고추를 육성(育成)하는데 기초자료(基礎資料)를 얻고자 8개친(個親)과 이면교배(二面交配)한 $F_1$ 28조합(組合)을 공시(供試)하여 1건과중(乾果重)에 대(對)한 구성요소(構成要素)의 비율(此率)을 조사(調査)하고 과경중(果梗重), 태좌중(胎座重), 종자중(種子重) 및 과육중(果肉重)의 잡종강세(雜種强勢), 조합능력(組合能力) 및 유전(遺傳) 분석(分析)을 한바 얻어진 결과(結果)는 다음과 같다. 친(親)과 $F_1$에 있어서 1건과중(乾果重)과 구성요소(構成要素)들은 초기과(初期果)가 중기과(中期果)에서 보다 모두 무거웠다. 그리고 초(初), 중기과(中期果)에 있어서 이들은 모두 친간(親間), $F_1$간(間)에 1%의 유의(有意)를 나타내었고, $F_1$이 친(親)보다 무거웠으나 초기과(初期果)의 친(親)은 중기과(中期果)의 $F_1$보다 무거웠다. 1건과중(乾果重)에 대(對)한 구성요소(構成要素)들의 비율(比率)은 과육(果肉)이 가장 높고 다음은 종자(種子)였다. 과육율(果肉率)은 초기과(初期果)보다 중기과(中期果)에서 다소(多少) 증가(增加)되었고 종자율(種子率)은 상대적(相對的)으로 감소(減少)되었으며 과경(果梗)과 태좌(胎座)는 수확시기(收穫時期)에 따른 차이(差異)가 없었다. 무거운 친(親)을 초월(超越)하는 $F_1$조합(組合)이 상당(相當)히 있었으며 평균(平均)heterosis(%)는 모두 정(正)의 값을 나타내었고 평균(平均)heterosis(%)는 종자(種子)와 1건과중(乾果重) 외(外)는 모두 부식(負植)를 나타내었다. GCA는 SCA는 모두 1%의 유의성(有意性)을 나타내었으며 GCA가 SCA보다 컸다. 무거운 쪽이 모두 우성(優性)을 나타내었고 과경(果梗)은 부분우성(部分優性), 태좌(胎座), 과육(果肉) 및 1건과중(乾果重)은 완전우성(完全優性), 종자(種子)는 초우성(超優性)을 타나내었다. 유효유전자수(有效遺傳子數)는 과경(果梗)과 태좌(胎座)는 1개(個), 종자과육(種子果肉) 1건과중(乾果重)은 2개(個)로 추정(推定)되었으며 유전력(遺傳力)은 모두 높았다.

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