Effect of Essential Fatty Acid Deficiency on Blood and Tissue Lipid Compositions

필수 지방산 결핍이 성장기 쥐의 혈액 및 조직의 지방조성에 미치는 영향

  • 송지현 (서울대학교 가정대학 식품영양학과) ;
  • 김혜영 (서울대학교 가정대학 식품영양학과) ;
  • 최혜미 (서울대학교 가정대학 식품영양학과)
  • Published : 1983.06.30

Abstract

Weanling male rats were fed a semi - synthetic diet containing either 10% corn oil, or 10% hydrogenated coconut oil (HCO) for 5 weeks. They were analyzed for plasma, liver, heart, testis, kidney and adrenal lipid compositions ; total lipids, total cholesterol, phospholipid, and triglyceride. The rats fed essential fatty acids deficient diet grew comparably with corn oil group and did not any dermal symptoms of EFAs deficiency. The most remarkable changes found in lipids of rats in experimental groups were ; (1) an increase in the concentration of plasma TG and liver TG in HCO group. (2) a decrease in the concentration of plasma PL and an increase in the concentration of testis PL of HCO group. (3) A decrease in cholesterol level of testis, kidney and adrenal of HCO group. Although this study did not show the profound EFA deficiency in weanling rats, this study showed the possibility of early nutrition affecting subsequent development in various tissues.

이유후의 Sprague Dawley종의 숫컷 쥐에게 10 % 옥수수기름 혹은 10% 야자경화유를 함유하는 식이를 5주간 주었다. 야자경유화를 주어 필수지방산을 결정시킨 식이군의 쥐와 다른 식이군의 쥐 사이에, 본 연구에서 조사한 범위내에서는 성장발달에 차이가 없었으며, 필수지방산 결핍증세를 관찰할 수 없었다. 실험군의 쥐의 조직중에서 지방조성의 변화를 살펴보면 ( 1 ) 야자 경화유를 준 쥐는 다른 군에 비하여 3주, 5주에 별장의 TG농도, 5주에 간의 TG농도가 증가하였다. (2) 야자경화유를 준 쥐는 다른 군에 비하여 3주에 혈장 Phospholipid 농도가 감소했다. 반면 생식기는 3주에 PL농도가 증가하였으며, 5주에는 PL농도 변화는 없었다. ( 3 )야자경화유를 준 쥐는 3주에 생식기의 콜레스테롤의 농도가, 5주에 신장, 부신의 콜레스테롤의 농도가 감소하였다. 이로써 성장기 쥐는 필수지방산 결핍시기에 대해, 각 조직에 따라, 또 식이기간에 따라 각기 달리 영향을 받음을 알 수 있다.

Keywords