The Changes of Physical Properties of Barley Grain at Various Polishing Yields during Hydration Process

도정수율별(搗精收率別) 보리의 수화공정중(水和工程中) 물성변화(物性變和)에 관(關)한 연구(硏究)

  • 목철균 (농어촌개발공사 식품연구소) ;
  • 남영중 (농어촌개발공사 식품연구소)
  • Published : 1983.03.31

Abstract

The size distribution and changes of volume and grain hardness of ‘Sedohadaka', waked barley of various polishing yields during hydration process at various temperatures were investigated, and were analyzed kinetically, Both major and minor diameter of barley grain decreased linearly during polishing, and the decreasing rate of major diameter was greater than that of minor diameter. The volume change of barley grain could be expressed as a power of hydration time, and a break point was found in case of non-polished barley. The changing rate of grain hardness followed the equation of a first-order reaction, and the reaction rate constant increased with decreasing polishing yields and at higher temperature in the range of $20{\sim}60^{\circ}C$. The activation energy of hardness change reaction of polished barley during hydration were ranged $5.1{\sim}7.8Kcal/mole$, and 13.3Kcal/mole of non-polished barley.

세도하다까의 도정수율별 곡립분포(穀粒分布)와 수화중(水和中)의 부피 및 곡립경도변화(穀粒硬度變化)를 온도별(溫度別)로 조사하여 속도론적(速度論的)으로 해석(解析)하였다. 보리곡립(穀粒)은 도정됨에 따라 장경(長徑)과 단경(短徑)이 모두 직선적(直線的)으로 감소하였으며 감소율(減少率)은 장경(長徑)의 경우가 컸다. 도정한 보리의 수화시(水和時) 부피증가는 수화시간의 멱수(冪數)로 표시될 수 있었으며 도정하지 않은 보리의 경우는 불연속적으로 증가하였다. 수화중(水和中) 보리곡립(穀粒)의 경도변화(硬度變化)는 1차반응에 속하였으며 반응속도상수는 도정수율이 감소할수록 증가하였다. 온도별 반응속도상수는 Arrhenius방정식에 의거하여 변화하였으며 활성화에너지는 도정한 보리의 경우 $5.1{\sim}7.8Kcal/mole$, 도정하지 않은 보리의 경우 13.3Kcal/mole이었다.

Keywords