Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 15 Issue 1
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- Pages.46-50
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- 1983
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- 0367-6293(pISSN)
Isolation and Identification of Starch Utilizing Yeast
전분이용성 효모의 분리 및 동정
- Park, Wan-Soo (Food Research Institute, AFDC) ;
- Koo, Young-Jo (Food Research Institute, AFDC) ;
- Shin, Dong-Hwa (Food Research Institute, AFDC) ;
- Suh, Kee-Bong (Food Research Institute, AFDC)
- Published : 1983.01.01
Abstract
Direct starch-utilizing microorganisms were isolated from 50 samples. Among them, Y-5 strain was selected as one of the potential microorganisms which could utilize starch directly to produce protein or lipid as food resources. The Y-5 strain was identified as a strain of Sporobolomyces holsaticus. It grew on starch or inulin better than on glucose of fructose and its composition was 45% of crude protein, 16% of crude lipid and 9.2% of ash.
값싼 전분질 원료로부터 직접 균체생산을 목적으로 화성군 반월면 근교의 퇴비 및 토양 등 전분질 시료에서 전분을 직접 자화하여 균체를 상당량 생산하는 전분 이용성 효모 1주를 분리하고 동정하였다. 이 효모의 형태적 배양적 및 생리적 특성을 구명한 결과 Sporobolomyces holsaticus로 동정되었다. 이 효모는 가용성 전분이나 이눌린 같은 다당류에서 이당류나 단당류에서보다 최대 균체량 및 비성장속도가 컸으며 균체성분은 조단백 45.2%, 조지방 15.9%, 회분 9.2%이었다.
Keywords