Effect of Relative Humidities on the Qualities of White Ginseng during Storage -II. On the Changes of Saponins and Sugars-

저장상대습도(貯藏相對濕度)가 백삼품질(白蔘品質)에 미치는 영향(影響) -제2보(第2報) : Saponin 및 당(糖)의 변화(變化)-

  • Noh, Hye-Won (Dental College, Jeonbuk National University) ;
  • Do, Jae-Ho (Korea Ginseng & Tobacco Research Institute) ;
  • Kim, Sang-Dal (Korea Ginseng & Tobacco Research Institute) ;
  • Oh, Hoon-Il (Department of Food Science & Technology, King Sejong University)
  • Published : 1983.01.01

Abstract

The contents of ginseng saponins in white ginseng, particularly ginsenoside $-Rb_1$, -Rc, -Re, and -Rg, were greatly decreased during the storage at high relative humidities. The contents of glucose and fructose were initially increased and thereafter decreased during the storage at 75-96% R.H., but successively increased during the storage at relative humidifies below 67%. The content of sucrose was decreased during storage of white ginseng and the rate of change was accelerated at the relative humidities higher than 75% R.H..

백삼(白蔘)을 각(各) 상대습도별(相對濕度別)로 저장(貯藏)하면서 백삼내(白蔘內)의 saponin과 유리당(遊離糖)의 함량변화(含量變化)를 조사(調査)하였다. 백삼내(白蔘內)에 존재(存在)하는 saponin은 상대습도(相對濕度) $11{\sim}57%$까지는 거의 변화(變化)가 없었으나 그 이상(以上)의 저장구(貯藏區)에서는 저장기간(貯藏期間)이 길수록, 그리고 상대습도(相對濕度)가 높을수록 그 감소율(減少率)이 컸으며 그중에서 ginsenoside $-Rb_1$, -Rc, -Re, $-Rg_1$의 함량(含量)이 크게 감소(減少)하였다. 그리고 인삼내(人蔘內)의 그 함량(含量)이 낮은 ginsenoside $-Rg_2$의 변화(變化)가 가장 적었다. Glucose와 fructose는 상대습도(相對濕度) $75{\sim}96%$까지는 급격히 증가(增加)하였다가 감소(減少)하였으며 $11{\sim}67%$까지는 저장기간(貯藏期間)이 길수록, 그리고 상대습도(相對濕度)가 높을수록 서서히 증가(增加)하였다. Sucrose는 상대습도(相對濕度) 42%까지는 거의 변화(變化)가 없었으나 그 이상(以上)의 저장구(貯藏區)에서는 상대습도(相對濕度)가 높을수록 저장기간(貯藏期間)이 길어질수록 계속 감소(減少)하였다. 이상(以上)의 결과(結果)로 백삼(白蔘)을 $30^{\circ}C$에서 장기저장(長期貯藏)할 경우 saponin과 유리당의 함량변화(含量變化)가 거의 없는 상대습도(相對濕度) 57% 이하(以下)에서 보존(保存)하는 것이 바람직하다.

Keywords