Lipids of Fresh-Water Cockle, Corbicula elatior

재첩의 지질에 관한 연구

  • JOH Yong-Goe (Dept. of Food , Nutrition Science, Dong-A University) ;
  • PARK Soo-Jin (Dept. of Food , Nutrition Science, Dong-A University) ;
  • AHN Cheol-Woo (Dept. of Food Technology, Sungji Institute of Technology)
  • 조용계 (동아대학교 식품영양학과) ;
  • 박수진 (동아대학교 식품영양학과) ;
  • 안철우 (성지공전대식품공업과)
  • Published : 1982.01.01

Abstract

Present investigation was carried out to clarify chemical characteristics, lipid composition, fatty acid components and the sterol composition of the lipids from the fresh-water cockle, Corbicula slatier. The results obtained are as follows :1) The oil content, iodine value and unsaponifiable matter of the total .lipids were 2.17, 119 and $16.6\%$ respectively. 2) The main components of the total lipids were phospholipids (ahout $43\%$), triglyceride and sterol. 3) The main fatty acids of the total lipids were $C_{16:0}\;(48.4\%),\;C_{14:0}\;(10.0\%),\;C_{18:3}\;(8.3\%),\;C_14:1\;(5.4\%)\;and\;C_{18:1}\;(5.3\%)$. 4) Sterols found were 24-methylenecholesterol ($14.1\%$), $\beta-sitosterol(22.5\%)$, fucosterol ($14.9\%$), isofucosterol (?) ($14.0\%$), $\Delta^7-avenasterol (?)(5.2\%)$ and cholesterol ($2.3\%$).

낙동강 하류산 재첩 (Corbicula elatior)에 함유되어 있는 지질의 이화학적 성질, 조성 그리고 이 지질의 지방산과 sterol 조성을 밝히기 위하여 실험한 결과는 다음과 같다. (1) 조지질과 불연화물 함양은 각각 $2.17\%,\;16.6\%$였으며 요-드가는 119였다. (2) 조지질의 조성은 린지질이 약 $43\%$로 가장 많았고 triglyceride (약$40\%$), 유리 sterol ($11\%$)의 순이었다. (3) 지방기조성은 $C_{16:0}$$48.4\%$로 가장 많았고, C_{14:0}\;(10.0\%, C_{14:1}\;5.4\%,\;C_18:1 (5.3\%)의 순이였으며 $C_{19:0}$으로 생각되는 지방산이 $6.4\%$였다. (4) 6종의 sterol 이 검출되었는데 24-nlethylene-cholesterol이 $41\%$로 가장 많았고 $\beta-sitosterol(22.5\%)$, fucosterol이 $14.9\%$였으며 isofucosterol과 과 $\Delta^7-avenasterol (?)(5.2\%)$로 생각되는 것이 각각 $14.0\%$, $5.2\%$ 였고 cholesterol은 $2.3\%$로 가장 적었다.

Keywords