다랑어의 미끼 섭취 습성

The Biting Behavior of Tuna on Baits

  • 박승원 (부산수산대학 어업학과)
  • PARK Sing Won (Department of Fishing Technology, National Fisheries University of Pusan)
  • 발행 : 1982.11.01

초록

꽁치를 통째로 미끼로 하는 다랑어 주낙으로 어획된 다랑어 위속에 들어있는 꽂치 토막의 어체부체별 빈도에서 다랑어의 섭취 습성을 추측하였다. 꽁치 토막을 머리와 꼬리의 유무에 따라 분류하여 꽁치 온마리(A토막) 머리 토막(B토막) 몸통 토막(C토막) 및 꼬리 토막(D토막)으로 구분하고 다랑어 위를 위속에 들어있는 꽁치 토막에 따라 독립적으로 구분하여 A위 , B 위 및 C, D위로 정하고이 호정별로 3개의 소표본을 얻은 다음 소표본마다 그 유의특성을 제거하기 위하여 위와 동-발인 꽁치 토막의 빈도에서 위와 동수만콤의 빈도를 제외한 나머지 빈도에서 위의 호정과 꽁치 토막의 부위와의 관련성을 $X^2$검정하여 다음의 결론을 얻었다. (1) 꽁치의 머리 토막을 삼키고 어획된 다랑어는 먼저 꼬리 토막을 떼어 삼킨 다음 그 꽁치의 머리토막을 삼킨 것으로 인정되는 것이 많다. (2) 꽁치의 머리 토막을 삼킨 다랑어의 조획률은 꽁치 온마리를 삼킨 다랑어의 조획률보다 높아.(3) 꽁치의 머리(A토막과 B토막)를 삼킨 다랑어가 낚시에 낚이지 아니한 것은 아마 꽁치의 꼬리부를 먼저 물어서 그 미끼의 머리가 낚시에서 연도된 것을 삼켰을 것이다.

The biting behaviors of tuna were studied based on the remains of saury (Cololabis saira), which was used as bait, in the stomach contents of tuna. The saury remains were classified into four segmental groups (A-segment: Whole fish; B-segment: anterior partion with head: C-segment: middlepart without both head and tail: D-segment : posterior part without head). The tuna stomachs were independently named and grouped into three subsamples according to bait segments remaining in the stomach. The subsamples have the extra number of the stomach-naming segments and the distributions of the bait tegments are biased from tile random distribution. The distribution of the bait segments except the extra segments are hypothetically assumed to be random, and was subjected to the chi-square test of significance. The inferred conclusions are as follows:1. Most of the tuna having the B-segment had previously taken the C and/or D-segment. 2. The catchability of the yellowfin tuna having the B-segment seems higher than that of the fish having the A-segment in the stomach. 3. Tuna which had two or more bait heads should have taken the extra bait heads without being hooked detaching the head from the hook by biting the Posterior porting of tile bait.

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