Effects of Soil Moisture, Seasons, Harvesting Period and Fertilizer Application on the Nitrate Content of Radish(Raphanus sativus L. var. niger(Mill.) S. Kerner)

토양수분(土壤水分), 재배시기(栽培時期), 수확기(收穫期) 및 시비(施肥)가 무우의 질산염함량(含量)에 미치는 영향

  • Park, Kuen-Woo (Dept. of Horticulture, College of Agriculture, Korea University) ;
  • Fritz, D. (Institute of Vegetables, T.U. Munchen/Weihenstephan)
  • 박권우 (고려대학교 농대 원예학과) ;
  • Published : 1982.06.30

Abstract

Studies on the effect of soil moisture, different seasons, harvesting periods and nitrogen application on the nitrate content of radish(Raphanus sativus L. var. niger(Mill.) S. Kerner) were carried out in pot and green house. The results are as follows; The low level of soil moisture leads to an increased nitrate accumulation in radish root. The nitrate content was found to be higher in spring crops and lower in summer ones. It was decreased during harvesting period. The application of nitrogen fertilizer increased the nitrate content in radish root. We found the highest content in petioles with lesser content in roots and leaf blades in that order. The multiple regression analysis and the nutritional value of nitrate content in radish were discussed.

재배환경(栽培環境)(토양수분(土壤水分), 재배시기(栽培時期), 수확시기(收穫時期), 시비량(施肥量))이 무우의 $NO_3$-함량(含量)에 어떤 영향을 미치는 가를 조사(調査)코저 pot 및 온실내포장(溫室內圃場)을 이용(利用)한 실험(實驗)에서 다음과 같은 결과(結果)를 얻었다. 1) 건조상태(乾燥狀態)에서 자란 무우는 $NO_3$-함량(含量)이 높았고, 토양수분(土壤水分)이 충분(充分)한 곳에서 자란 무우는 그 함량(含量)이 낮았다. 2) 여름철에 재배한 무우는 $NO_3$-함량(含量)이 낮았고, 가을, 봄재배(栽培)로 갈수록 그 함량(含量)은 높았다. 3) $NO_3$-함량(含量)은 수확기(收穫期)가 진행(進行)됨에 따라 엽(葉)${\cdot}$엽병(葉柄) 그리고 근부(根部)에서 감소(減少)하는 경향을 보였다. 4) 질소질 비료의 증시(增施)는 $NO_3$-함량(含量)을 다소 증가시켰으나 그 증가폭(增加幅)은 시비량(施肥量) 증가(增加)에 비(比)해 아주 작았다. 5) $NO_3$-함량(含量)은 엽병(葉柄)에서 가장 높았는데 이는 뿌리에 비(比)해 2배에 해당했고 잎의 3배에 달했다. 6) Multiple regression 분석(分析)에 의하면 Mg, K, T/R ratio 그리고 일조량(日照量)과 온도(溫度)가 중요(重要)한 요인(要因)으로 $NO_3$-함량(含量)을 설명(說明)해 주었다. 7) 영양학적인 면에서, 무우 중의 $NO_3$-는 큰 의미가 없음을 검토하였다.

Keywords