Peptide-Water Interaction. Effects of Pressure and Temperature on the Solubility of 1-Phenyl-2-acetamido-3-butanone

펩티드-물 상호작용. 1-페닐-2-아세트아미도 3-부탄온의 용해도에 대한 압력과 온도의 영향

  • In-Ja Lee (Department of Chemistry, Korea University) ;
  • Sang-Wook Kang (Department of Chemistry, Korea University) ;
  • Doo-Soon Shin (Department of Chemistry, Korea University) ;
  • Keon Kim (Department of Chemistry, Korea University)
  • 이인자 (고려대학교 이과대학 화학과) ;
  • 강상욱 (고려대학교 이과대학 화학과) ;
  • 신두순 (고려대학교 이과대학 화학과) ;
  • 김건 (고려대학교 이과대학 화학과)
  • Published : 1982.10.30

Abstract

The solubilities of 1-phenyl-2-acetamido-3-butanone were measured in $H_2O$ at 20, 30 and 40$^{\circ}$C at pressure from 1 to 4500 kg/$cm^2$. Pressure going up to 4500 kg/$cm^2$, the solubility in $H_2O$decreases consistantly as that of diketopiperazine does. As diketopiperazine is a model compound of peptide bond and 1-phenyl-2-acetamido-3-butanone has only one peptide bond and a pretty large hydrophobic group, the solubility behavior is quite surprising. Volume change and heat capacity change data are reasonable.

수용액 속에서 1-페닐-2-아세트아미도-3-부탄온의 용해도를 20, 30, 40$^{\circ}$C 에서 또 1kg/$cm^2$에서 4500 kg/$cm^2$까지의 압력에서 측정하였다. 압력이 커질수록 용해도는 감소한다. 이러한 용해도 변화는 디케토피페라진과 아주 비슷하다. 디케토피페라진이 펩타이드 결합의 모델 화합물이라는 점과 1-페닐-2-아세토아미도-3-부탄온이 한개의 펩타이드 결합과 상당히 큰 소수성 작용기를 가졌다는 점을 고려할 때 이와 같은 용해도 변화는 예상 밖이다. 부피 변화와 열용량 변화에 대한 값은 이상하다고 할 정도는 아니었다.

Keywords

References

  1. Adv. Protein Chemistry v.14 W. Kauzmann
  2. Ph. D. Thesis Princeton University K. Kim
  3. Master Thesis, Korea University S. W. Kang
  4. Biochim. Biophys. Acta v.217 D. D. Dasarda
  5. Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. v.71 G. Weber;F. Tanaka;B. Y. Okamoto;H. G. Drickamer
  6. Bull. Chem. Soc. Japan v.43 K. Suzuki;M. Tsuchiya;H. Kadono
  7. J. Amer. Chem. Soc. v.244 R. H. Wiley;O. H. Borum
  8. Rev. Phys. Chem. Japan v.38 Osugi Jiro
  9. 고려대학교 이공논집 v.22 I. J. Lee;T. E. Kim;B. Y. Chung;K. Kim
  10. J. Chem. Phys. v.62 T. Grindley;J. E. Whalley
  11. J. Chem. Phys. v.54 T. Grindley;J. E. Lind
  12. Colloqu. Intl. CNRS No 246 L'eau et les Systemes Biologiques G. E. Walrafen;A. Alefsen(ed.);A.J. Berteaud(ed.)