KOREAN JOURNAL OF CROP SCIENCE (한국작물학회지)
- Volume 27 Issue 1
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- Pages.49-54
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- 1982
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- 0252-9777(pISSN)
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- 2287-8432(eISSN)
Genetic Studies on Heading-to-Ripening Period and Its Relationship to Yield Components in Barley I. Studies on maturity criteria in barley
대맥의 등숙일수와 수량구성요소와의 관계에 대한 유전연구 제I보 대맥의 생리적 성숙기 기준 설정
- Chun (Wheat and Barley Research Institute) ;
- J.U. (Wheat and Barley Research Institute) ;
- Lee, E.S. (Department of Agronomy Seoul National University)
- 천종은 (맥류연구소) ;
- 이은섭 (맥류연구소) ;
- 이홍석 (서울대학교 농과대학)
- Published : 1982.03.01
Abstract
Experiments were carried out to establish physiological maturity determination criteria with reference to visibly easy measurement in barley in 1980 at Suweon. Thirty-three cultivars and lines from 500 crossing blocks were classified into 4 heading groups, and 5 variables; moisture content, discoloration of awn, exsertion, lemma and flag leaf were measured. There were highly negative correlations between heading date and ripening periods (r=-0.656
보리의 생리적 성숙기를 외시적 형질의 변이로서 판정할 수 있는 기준을 설정하여 효과적인 단기 등숙성 계통선발과 등숙유전 연구에 활용하고저 33 품종 및 계통을 4 출수군으로 분류하여 5개 형질에 대하여 검토하였다. 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 조기출수 품종일수록 등숙기간이 길어져 출수기와 등숙기간에는 고도의 부의 상관(r=0.656
Keywords