Studies on the Fermentation of Lupinseed (Part 1) Determination of the Growth Rate of Aspergillus oryzae on Beans.

루우핀 콩의 발효에 관한 연구 (제 1 보)콩배지에서 Aspergillus oryzae 성장속도의 측정

  • Published : 1982.09.01

Abstract

The methods determining the growth rate of mold on beans were investigated in order to compare the growth of Aspergillus oryzae on lupinseed to that on soybean. The growth of A. oryzae on cooked whole or paste form of bean substrates was evaluated by the measurements of colony diameter and hyphae length of the mold. The mold showed characteristic lag times to form the colony on different types of substrate. The growth of colony diameter was coincided with the increase in $\alpha$-amino nitrogen content of the substrate when the moisture level of the substrates was similar each other. The colony diameter and the cultivation time after the lag period showed a straight line relationship, from which the growth rate was estimated. in general, lupinseed paste allowed faster growth of A. oryzae than soybean paste at the initial growth phase. The lag time to form the colony was 24.0 hrs on lupinseed paste and 44.4 hrs on soybean paste. The growth rate after colony formation was, however, 7.05 mm/day for lupinseed paste and 8.83mm/day for soybean paste, which indicated that the growth rate after the lag period was faster on soybean compared to lupinseed. The sporulation time of the mold was related to the lag time for the colony formation. The measurement of hyphae length on whole beans could be used as a simple and rapid method of estimating the growth property of mold on different substrates.11 showed that the growth of A. oryzae was partly hindered by the thick hull of the lupinseed.

삶은 콩을 이용한 고체 배지상에서 Aspergillus oryzae의 성장 속도를 측정하는 방법에 대하여 연구하고 이들 방법을 대두와 루우핀콩 배지에서의 균 성장 특성을 비교하는데 적용하였다. 여러가지 배지 조건에서 배양 기간에 따른 균체 colony의 형성시간 크기변화, $\alpha$-아미노 질소함량의 변화, 포자형성 시간 및 균사길이의 변화등을 측정 비교하였다. 배지의 종류에 따라 Aspergillus oryzae는 특정한 균체 colony 형성시간을 나타내었으며 colony 형성후 부터는 colony 직경의 크기는 배양시간에 따라 직선적으로 증가하였다. 균체colony 직경은 배지중의 $\alpha$-아미노 질소함량과 높은 직접적인 상관관계를 나타내었으나 배지의 수분함량이 변하면 이러한 상관관계가 성립되지 않았다. 오히려 배지의 수분함량이 증가하면(60%-85%) $\alpha$-아미노 질소함량은 증가하나 colony 직경은 감소하는 역 관계를 나타내었다. 일반적으로 Aspergillus oryzae는 삶은 루우핀콩 페이스트에서 최초 성장 속도가 대두보다 발랐으며. 루우핀콩 배지에서의 colony 형성시간이 24시간인데 반해 대두에서는 44.4 시간이 걸렸다. 그러나 colony 형성이후의 성장 속도는 대두에서 더 빠르게 나타나 대두의 경우 8.83mm/day 인데 반하여 루우핀 콩에서는 7.05mm/day이었다. spore 형성 시간은 colony 형성 시간과 깊은 상관관계를 나타내었으며 일반적으로 루우핀콩에서 spore 형성 시간이 짧았다. 콩의 표면에서 균사길이를 측정하는 방법은 간단하고 빨리 균체의 성장 속도를 비교할수 있 었으며 특히 콩의 구조와 형태가 균체 성장에 미치는 영향을 조사하는데 편리하였다. 본 실 험에서는 이 방법으로 루우핀콩의 두꺼운 외피가 균체 성장을 저해하고 있음을 발견하였다.

Keywords