인삼의 생리활성에 관한 연구 (제 2 보)항생물질의 항균활성에 미치는 인삼 Saponin의 영향

Studies of the Physiological Activity of Korean Ginseng (Part 2) The effects of Ginseng Saponin on the Antimicrobial Activity of Antibiotics

  • 전홍기 (부산대학교 자연과학대학 미생물학과) ;
  • 김선희 (부산대학교 자연과학대학 미생물학과)
  • 발행 : 1982.09.01

초록

인삼 saponin과 항생 물질의 사용에 따른 in vivo에서 출현 가능한 영향을 in vitro에서 미생물을 대상으로 검토하였다. aminoglycoside 항생 물질인 streptomycin·sulfate, kanamycin·sulfate, gentamycin·sulfate 등은 인삼 saponin과의 상호 작용으로 그 항균 활성이 대체로 상승되었으며 Erwinia aroideae에 대해서만 그 항균활성이 항상 상승되지는 않는 경향을 나타내었다. benzene 유도체항생 물질인 chloramphenicol은 인삼 saponin과의 상호 작용으로 그 항균활성이 Salmonella typhi. Aerobacter aerogenes, Serratia속 세균등에서는 상승하였으나 Bacillus suhtilis, Bacillu, megaterium, Escherichia coli균에서는 활성이 감소되었고 그 밖의 세균에서는 항균활성에 변화를 나타내지 못하였다.

The possible effects in vivo on the duel usage of sinseng saponin and antibiotics were studied in vitro with microorganisms. Streptomycin.sulfate, kanamycin.sulfate and gentamycin.sulfate as being an aminoglycoside-antibiotic substance showed a general synergism by the interaction of ginseng saponin and these antibiotics. But kanamycin.sulfate and gentamycin.sulfate did not show a synergism in their original antimicrobial activity against Er-winia aroideoe. Chloramphenicol as being a benzene derivative displayed an increased antimicrobial activity by the interactions of ginseng saponin and this antibiotic against Salmonella typhi, Aerobacter aerogenes and the genus Serrotia. This antibiotic also showed the decreased antimicrobial activity against Bacillus subtilis, Bacillus megaterium and Escherichia coli, but did not show an uniform antimicrobial activity against others.

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