한국식품영양과학회지 (Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition)
- 제11권4호
- /
- Pages.17-24
- /
- 1982
- /
- 1226-3311(pISSN)
- /
- 2288-5978(eISSN)
Retort Pouch 쌀밥의 가열살균시(加熱殺菌時) 파우치 포장내(包裝內)의 진공도(眞空度)가 열전달(熱傳達) 및 물성(物性)에 미치는 영향(影響)
The Effect of the Levels of Package Vacuum on the Heat Penetration and Texture of Cooked Rice Packed in Retort Pouch during Thermal Process
- Choi, Kwang-Soo (Department of Food Science and Technology, Yeongnam Univeristy) ;
- Kim, Chang-Shik (Department of Food Technology, Dongkuk University)
- 발행 : 1982.12.30
초록
retort pouch 쌀밥 제조 시간을 단축시키고 가열살균 중의 진공도가 열전달 속도 및 물성에 미치는 영향을 조사하기 위하여 본 연구를 실시하였다. 쌀의 수침시 평형수분 함량에 도달하는 시간이 품종에 별로 관계 없이 실온
Optimum moisture content of about 60% of cooked rice was obtained by soaking the fully steamed rice with 35% moisture conture content in ambient water temperature
키워드