Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 14 Issue 4
- /
- Pages.394-396
- /
- 1982
- /
- 0367-6293(pISSN)
Possible Competition between S. uvarum and Z. mobilis
Saccharomyces uvarum과 Zymomonas mobilis간의 경쟁적 상호작용
Abstract
Competition between Saccharomyces uvarum and Zymomonas mobilis in a product-limited continuous culture was investigated at pH 5.0. It was evident that Z. mobilis replaced S. uvarum completely due to higher enthanol tolerance with Z. mobilis.
발효로부터 생성되는 에타놀에 의해서 균체성장속도가 제한되는 연속식 배양 시스템에서, 에타놀 생성균주인 Saccharomyces uvarum과 Zymomonas mobilisrks의 경쟁적 상호 작용을 연구한 결과 Zymomonas mobilis가 Saccharomyces uvarum에 비하여 에타놀에 대한 내성(耐性)이 크기 때문에 Zymomonas mobilis 만이 생존할 수 있다.
Keywords