연속상온 통풍에 의한 고수분 벼의 In-Bin 건조에 관한 연구

In-Bin Drying of High-Moisture Paddy with Continuous Blowing of Ambient Air

  • 최홍식 (한국과학기술원 식품화학연구실) ;
  • 임종환 (한국과학기술원 식품화학연구실) ;
  • 김성곤 (단국대학교 식품영양학과)
  • Cheigh, Hong-Sik (Food Chem. & Technol. Lab. Korea Advanced Institute of Science and Technology) ;
  • Rhim, Jong-Whan (Food Chem. & Technol. Lab. Korea Advanced Institute of Science and Technology) ;
  • Kim, Sung-Kon (Dept. of Food & Nutrition, Dankook Univ.)
  • 발행 : 1982.09.30

초록

철제 grain bin(지름 3미터, 높이 3.17미터)을 이용하여 수분함량이 높은 벼(밀양 30호)의 자연통풍건조시험을 우리나라 가을 기후조건하에서 행하였다. 이때의 시료벼의 초기수분함량은 평균 24.5%, 시료 벼의 량은 4.19M/T, bin 내에서의 시료벼 높이는 0.9미터 그리고 풍량은 $4.81\;m^3/min/m^3$이었으며 그 결과는 다음과 같다. 건조시험기간중 외기의 온도는 평균 $10.5^{\circ}C$, 상대습도는 평균 58%이었다. 연속자연통풍 288시간후의 시료벼의 수분함량은 $15{\pm}0.3%$로서, 상하층의 수분함량차이는 약 0.5%이었다. 그리고 평균 건조 속도는 시간당 0.03%이었으며 전기소요량은 1kg의 수분제거량당 0.38KWh이었다. 본시험결과, 상온자연통풍에 의한 in-bin건조방법으로, 생탈곡된 고수분의 벼를 건조할 수 있는 것으로 분석되었다.

Low-temperature in-bin drying with high-moisture paddy were demonstrated and studied under local autumn weather condition. Paddy with the initial moisture content of about 24.5 percent in the steel storage bin(diameter: 3 m, height: 3.17 m) was uniformly dried to about 15 percent by continuous blowing of ambient air (average temperature: $10.5^{\circ}C$, RH: 58 percent) in the middle part of October. The amount of grain and grain height were 4.19 M/T and 90 cm, respectively. Total fan operation time was 288 hours and airflow rate was $4.81\;m^3/min/m^3$ of paddy. Mean drying rate was 0.03 percent per hour and enery requirement for fan operation was 0.38 KWh per kg water removed.

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