한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제14권3호
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- Pages.226-231
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- 1982
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- 0367-6293(pISSN)
식물유(植物油)의 Triglyceride 조성(組成)에 관한 연구(硏究) -제(第) 2 보(報) : 옥수수유(油)의 triglyceride 조성(組成)-
Studies on the Triglyceride Composition of Some Vegetable Oils -II. Triglyceride Composition of Corn Oil-
- Choi, Su-An (Dept. of Scientific Education, Busan Teacher's College) ;
- Park, Yeung-Ho (Dept. of Food Science and Technology, National Fisheries University of Busan)
- 발행 : 1982.09.30
초록
주요 식물유(植物油)의 트리-글리세리드 조성(組成)을 구명(究明)하기 위하여 옥수수유(油)를 시료로 하여 TLC로서 트리-글리세리드를 분리하고 HPLC에 의하여 PN별(別)로 분획(分劃)하였으며, 각 획분(劃分)을 분취(分取)하여 GLC로 acyl탄소수별(炭素水別)로 분획(分劃) 하였다. 또 PN별(別) 획분(劃分)을 GLC로 지방산 조성을 분석하였다. 위의 3가지 방법으로부터 트리-글리세리드 조성(組成)을 산정한 종류는 36종류이었다. 시료유(試料油)의 주요 트리-글리세리드를 들면 다음과 같다. 21.5%
In order to define triglyceride compositions in fat and oil triglycerides were separated by thin layer chromatography (TLC) from corn oil, and the separated triglycerides were graduated according to each partition number(PN) by high performance liquid chromatography (HPLC) using column of
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