한국균학회지 (The Korean Journal of Mycology)
- 제10권4호
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- Pages.187-192
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- 1982
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- 0253-651X(pISSN)
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- 2383-5249(eISSN)
감자 건부(乾腐) Fusarium roseum ‘Sambucinum’ 변이체(變異體)의 균사생장(菌絲生長) 및 분생포자(分生胞子) 형성(形成)에 미치는 아미노산(酸) 영양(營養)
Amino Acid Nutrition on Growth and Reproduction of Potato Dry Rot Fusarium roseum ‘Sambucinum' Variants
- 이창은 (영남대학교 농축산대학)
- Lee, Chang-Un (College of Agriculture and Animal Science, Yeungnam University)
- 발행 : 1982.12.30
초록
감자 건부병균(乾腐病菌) Fusarium roseum ‘Sambucinum'의 병원성(病原性) 감소(減少) 및 증가(增加) 변이체(變異體)의 균사생장(菌絲生長)과 분생포자(分生胞子) 형성(形成)에 미치는 각종(各種) 아미노산(酸)의 효과를 시험(試驗)한 결과(結果)는 다음과 같았다. 병원성(病原性) 증가(增加) 변이체(變異體) Ic52 및 Ic116은 병원성(病原性) 감소(減少) 변이체(變異體) Dc14 및 Dc91 보다 모든 공시(供試) 아미노산(酸)에서 균사생장(菌絲生長)이 더큰 경향(傾向)을 보여 leucine에서 최고(最高) 67mg까지 생장(生長)하였으며 분생포자(分生胞子) 형성(形成)은
The effects of amino acids on mycerial growth and sporulation of the decreased and increased pathogenicity variants of potato dry rot Fusarium roseum ‘Sambucinum' were as following. The increased pathogenicity variants Ic52 and Ic116 showed the trend of greater mycerial growth, marking up to 67mg on leucine, than the decreased pathogenicity variants Dc14 and Dc91, and produced markedly low conidia below
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